De Nashville-verklaring: ‘positionering en een stukje duidelijkheid’

Blog van Tim van Wijngaarden

Ik heb toch maar even gebeld met de vertalers van de Nashville-verklaring. Kreeg een aardige mevrouw aan de lijn, die namens de mannen het woord voerde. Typisch vond ik dat. Ze herhaalde wat was gezegd door de initiatiefnemer: het ging om het creëren van “een stukje duidelijkheid” en een “stukje positionering”.

“Nou, dat is wel gelukt,” verzuchtte ik. “Het is een stuk duidelijker geworden en qua positionering zitten jullie in de hoek waar de klappen vallen. Het resultaat? Alles stuk. Lekkere actie!”

“Nou, wij zijn eigenlijk wel blij met alle aandacht die we krijgen,” antwoordde mevrouw monter. “We willen dit concept komend jaar verder ontwikkelen. Uitspreken lucht namelijk enorm op. Ik heb de broeders hier nooit zo uitgelaten door de consistorie zien hossen. We willen ons over veel meer dingen uitspreken: binnenkort komt de Jeruzalem-verklaring om een stukje duidelijkheid te verschaffen over Israël. In maart komen we met de Jordaan- verklaring voor een stukje positionering omtrent de doop. Ik vrees dat we dan onze baptistische ondertekenaars gaan missen, maar alleen de getrouwe christenen kunnen overblijven. Daarna komen verschillende Teken-aan-de-wand-verklaringen over het gebruik van beamers in diensten en het ongeleid projecteren van allerlei liederen. Onderdeel van die verklaring zal een nawoord zijn met acceptabele Opwekkingsliederen. Dat kan op een half A4’tje.”

Ze draaft door: “Er komt een extra dik zomernummer! De Eva-verklaring: een stukje positionering van de vrouw. Speciaal voor de dames komt daar een leuke glossy bij met weinig letters en veel DIY’s om thuis aan de keukentafel te knutselen. Dat vinden ze leuk. Daarna willen we een stukje duidelijkheid scheppen over de andere hete hangijzers: gaven van de Geest, zondagsrust, ordentelijke kleding, tafelmanieren en een kleine theologie over het roken van sigaren door ouderlingen. De Stokpaardjes-verklaring gaat die heten.”

Ik: “Wat dacht u ervan om eerst een liefdesverklaring af te geven waarin we een stukje duidelijkheid geven over het feit dat het evangelie voor iedereen is en dat je mag komen zoals je bent?”

Ze is even sprakeloos: “O, ik weet niet of we daar de handen voor op elkaar krijgen, maar ik zal het in de groep gooien. Denkt u echt dat de mensen dat nog niet weten?”

Ik: “Je kunt niet duidelijk genoeg zijn.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons