De kennis van nu – waterstofgas

Woensdag 23 januari, 21.20 uur, NPO 2

in Mediatips
De belofte van waterstofgas

Kan waterstofgas, een van de schoonste brandstoffen op aarde, ons van veel milieuproblemen afhelpen? Het wetenschapsprogramma De kennis van nu, met Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel, duikt daarvoor in de groene belofte.

Het kabinet zette waterstofgas onlangs weer op de kaart. Auto’s, bussen en zelfs energiecentrales kunnen er schoon op draaien, met alleen waterdamp uit hun uitlaat of schoorsteen. Ook voor de automobilist moet het fantastisch zijn: tank in drie minuten je auto en hij is vol genoeg voor een rit naar Parijs. In het ontwerpklimaatakkoord wordt dit gas vaak genoemd als oplossing.

Water drinken uit de uitlaat

Maar hoe is de praktijk? Presentator Elisabeth van Nimwegen neemt de proef op de som. Ze rijdt met een van de eerste waterstofauto’s door het land en ontdekt wat voor gas het is. Ze proeft het water uit de uitlaat en bezoekt de paar tankstations die er zijn. Ze komt ware pioniers tegen die heilig geloven in de kracht van het gas. Samen met wind- en zonne-energie zal waterstofgas ons helpen groen te worden.

De praktijk van waterstofgas is weerbarstig

Maar in Helmond ziet Elisabeth ook hoe ingewikkeld het nog is. Waterstofgas is niet te winnen, het moet gemaakt worden. Er staat een grote, peperdure installatie, die het gas produceert voor een kleine groep voertuigen. Het tankstation heeft vaak storingen. Nieuwere tankstations zullen duur zijn, net als de auto’s en bussen die op waterstofgas kunnen rijden.

Een nog groter probleem ligt op de chemieterreinen van ons land, waar installaties op grote schaal waterstofgas maken. Elisabeth bezoekt een raffinaderij en ziet dat er een milieuvervuilend proces nodig is om waterstof te maken. Dat werpt een ander licht op de schone verwachtingen. "Waarom gebeurt dit en wat ziet de chemie als oplossing?" vraagt Elisabeth zich af tussen de installaties. Hoe kan waterstofgas de belofte waarmaken?

De kennis van nu

Woensdag 23 januari, 21.20 uur, NPO 2

Beeld: NTR

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons