China sluit kerken en zet studenten onder druk

'De Chinese Communistische Partij wil dat de volgende generatie haar geloof verliest'

in Geloven

Uit verschillende Chinese provincies komen berichten dat de overheid kerken sluit die te dicht bij scholen staan. Gelovige docenten en studenten worden onder druk gezet om hun geloof af te zweren, meldt Bitter Winter, een online magazine over religieuze vrijheid en mensenrechten in China.

Een gelovige uit Oost-China vertelt: "De Chinese Communistische Partij probeert te voorkomen dat jongeren in God geloven. Door de wortels kapot te maken, wil de partij dat de volgende generatie haar geloof verliest."

Kerken moeten 'gesaneerd worden'

Verschillende Chinese provincies hebben officiële rapporten over kerken die gesloten moeten worden, als deze te dicht bij scholen staan.
Een aantal beleidsrapporten gaat verder. Zo wil de overheid in de provincie Henan, dat in het oosten van China ligt, ook godsdienstige plaatsen op schoolcampussen sluiten. Verder moet het schoolmanagement studenten kritisch op hun geloof onderzoeken en (her)scholing aanbieden.

Docenten en studenten onder druk gezet

In Shandong, een andere oostelijke provincie, moeten studenten vragen beantwoorden over hun geloof. De staat wil weten wie er in God gelooft en godsdienstige plaatsen bezoekt. Studenten moeten ook antwoord geven op de vraag of zij conflicten zien tussen hun godsdienst en de communistische overtuiging. 

In deze provincie voert de staat de druk nog verder op. Zij verlangt van leraren en studenten dat zij het geloof in God verwerpen. Doen ze dat niet, dan moeten ze "de gevolgen daarvan aanvaarden". 

Namenlijst opgevraagd

In de provincie Fujian, in het zuidoosten van China, zijn bij een Drie-Zelfkerk, die door de overheid erkend wordt, namen van universiteitsstudenten opgevraagd die de kerkdiensten bezoeken. Gevreesd wordt dat de overheid deze lijst gaat gebruiken om hun carrière te dwarsbomen.

Bitter Winter is een online magazine, gevestigd in het Italiaanse Torino. Bitter Winter publiceert dagelijks nieuws, documenten en getuigenissen uit China. Daarmee wil het stem geven aan gelovigen die in dit land vervolgd worden, ongeacht hun godsdienstige overtuiging.
Bitter Winter zegt een netwerk van honderden correspondenten in China te hebben. Ondanks het risico te worden opgepakt, rapporteren deze over wat er in China gebeurt en hoe er met godsdienst wordt omgegaan. De correspondenten leveren vaak exclusieve foto’s en video’s.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons