'Bid mee voor peuter Julen'

Bisdom Malaga roept op tot gebed voor Spaanse peuter

Het bisdom Málaga vraagt gelovigen te bidden voor de peuter Julen (2), die vorige week zondag in een honderd meter diepe put viel. Dat meldt het Katholiek Nieuwsblad. De reddingsactie voor het kind is nog in volle gang. Het is een race tegen de klok.

"Op deze angstige momenten nodigen wij de inwoners van Málaga uit om te bidden voor de redding van de kleine Julen,” zo staat in een door het Zuid-Spaanse bisdom uitgegeven verklaring. 

Volgens Spaanse media zijn de reddingswerkers, die maandag nog de prognose gaven dat ze dinsdag de jongen zouden bereiken, weer op technische moeilijkheden gestuit. Het is niet bekend of dit voor grote vertraging gaat zorgen, zegt onder meer Diario SurZodra de mijnwerkers de jongen bereiken, zal hij met een soort cabine naar boven worden gehesen. 

Ondertussen zit Julen al 10 dagen in de put, waar hij vorige week zondag in viel. Sindsdien is er geen teken van leven meer geweest. Toch hoopt de hele wereld dat het jongetje levend uit de put zal komen.

Extreem geval

Julen viel vorige week zondag in een smalle put die 110 meter diep is. Hij zou ergens op ruim 70 meter diepte kunnen zijn. Het reddingswerk in Totalán wordt vertraagd door onder meer aardverschuivingen. Die belemmeren het graven van twee tunnels naar de ondergrondse plek waar Julen wordt vermoed. Een mijnbouwingenieur uit Málaga die bij het reddingswerk betrokken is, zei dat dit een extreem geval is en dat het daarom veel tijd gaat kosten. Hij wees erop dat de redding van een kind dat in de VS in een put van slechts zeven meter diep viel, meer dan 70 uur heeft geduurd.

Gebedswake

Maandag organiseerden enkele buren van de ouders van Julen een spontane gebedswake in een nabijgelegen parochie. “We baden ongeveer een uur lang samen om de redding van Julen, opdat hij weer gezond thuis mag komen,” vertelt pastoor Gerardo Martinez. Volgens de priester bracht de gebedswake een groot aantal mensen bijeen. Ook buiten de wake om ziet Martinez veel mensen zijn kerk binnenkomen om te bidden voor de peuter. “Ze steken een kaarsje voor hem aan. Er komen meer mensen dan gewoonlijk," aldus de priester.

Engel

Is er überhaupt nog wel kans dat Julen leeft? Kinderdokter Manuel Baca meent van wel. „Bij aardbevingen zijn er uitzonderlijke gevallen van overleving na vele dagen. We wensen het kind en zijn familie allemaal een enorme dosis geluk. Maar het is moeilijk zijn situatie te evalueren – omdat er veel onbekende variabelen zijn”, zegt hij tegen de krant Malaga Hoy.

De ouders van Julen verloren in 2017 een driejarige zoon. Het kind stierf door een plotselinge hartstilstand. Julens vader zei woensdag tegen Spaanse media nog hoop te hebben op een succesvolle redding van zijn zoon. “Wij hebben een engel die gaat helpen om hem zo snel mogelijk levend eruit te halen.”

Reddingsactie Julen live op YouTube

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons