Asia Bibi nu echt vrij

Herziening afgewezen door Pakistaans hooggerechtshof

De vrijspraak van Asia Bibi wordt niet herzien, meldt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). "We zullen de zaak niet opnieuw behandelen," zei rechter Asif Saeed Khosar van het hooggerechtshof in Islamabad. Dit betekent dat er juridisch niets meer in de weg staat voor Asia Bibi om het land te verlaten.

Op 31 oktober 2018 werd Asia Bibi door het hooggerechtshof vrijgesproken en werd haar doodstraf teruggedraaid. Vandaag boog het hooggerechtshof zich over het verzoek om deze vrijspraak te herzien. Dit verzoek werd kort na Asia Bibi's vrijspraak ingediend door radicale groeperingen, die haar alsnog gestraft wilden zien. 

Veilige plek voor Asia Bibi

"Wij hopen en bidden dat zij en haar familie nu eindelijk op een veilige plek een nieuw leven kunnen opbouwen," zegt Stichting HVC. Niets staat Asia Bibi en haar man Ashiq nog in de weg om Pakistan te verlaten. 

Gebed

De stichting riep eerder vandaag op om te bidden voor een afwijzing van het verzoek. Ook werd gebed gevraagd voor bescherming en veiligheid van Asia Bibi, haar familie en haar advocaat Saif-ul-Malook.

Verheugd en dankbaar

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is zeer verheugd en dankbaar over de vrijspraak van Asia Bibi. "Eindelijk, Asia Bibi is nu daadwerkelijk vrij en kan Pakistan verlaten. Meer dan negen jaar heeft ze onschuldig gevangengezeten vanwege veronderstelde godslastering, en acht jaar heeft de doodstraf boven haar hoofd gehangen. Nu geschiedt gerechtigheid," zegt hij in reactie op de uitspraak van het hooggerechtshof in Pakistan. "De vreugde en dankbaarheid is groot. Niet alleen bij de familie, maar ook bij haar advocaat Saif ul Malook, die speciaal afgelopen zaterdag is teruggevlogen voor deze zitting en de uitspraak."

Rust

Van Dalen heeft afgelopen zaterdag persoonlijk 'tot ziens' gezegd tegen Malook. "Hij is een moedig man, die met gevaar voor eigen leven en ondanks onze waarschuwingen, toch is teruggegaan naar Pakistan om Asia Bibi bij te staan." De verwachting is dat Asia Bibi spoedig Pakistan zal verlaten. Haar dochters zijn al in Canada. De regering Kahn heeft enkele weken geleden al radicaal-islamitische kopstukken laten oppakken. “Hopelijk blijft mede daardoor de betrekkelijke rust in Pakistan ook nu na dit vonnis gewaarborgd," aldus Van Dalen. 

Man en dochters Asia Bibi
De man en dochters van Asia Bibi.

Geschreven door:

Miriam Duijf

Redacteur

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons