200e aflevering 'Rail Away': een droomreis naar de Matterhorn

Jubileumaflevering: 11 januari, 19.45 uur, NPO 2

Rail Away Glacier Express Matterhorn

Rail Away bestaat al ruim twintig jaar. Vrijdag beleeft het EO-reisprogramma zijn 200e aflevering. De bestemming is Zermatt, een Zwitsers bergdorp dat alleen per trein te bereiken is. Dit maakt het plaatsje aan de voet van de Matterhorn de perfecte locatie voor de jubileumuitzending. Visie-redacteur Bart van Delen nam deze zomer een kijkje bij de opnames.

De cameraploeg heeft er voor mijn aankomst al een hele reis opzitten. Ze zijn begonnen in het Zwitserse Furkamassief, waar toeristen graag een ritje mogen maken in de stoomtrein. Het laatste stuk richting Zermatt gaat met de beroemde Glacier Express: de langzaamste sneltrein ter wereld. Het hele traject, van Sankt Moritz tot Zermatt, duurt ongeveer acht uur, en voert door 91 tunnels en over 291 bruggen. Zoals altijd komen programmamakers Joanne Brouwer en Gerben van Ommen tijdens hun reportage Nederlanders tegen.

(Tekst loopt door onder de video.)

De Nederlandse Geert-Jan van der Horst – door de liefde in Zwitserland beland – is conducteur op de Glacier Express. “Het is leuk dat ik mijn landgenoten in hun eigen taal welkom kan heten,” zegt Geert- Jan. “Sommige mensen verdiepen zich niet in de topografie,” vertelt hij lachend. “Ik moet ze op tijd waarschuwen, zodat ze niet vergeten in Zermatt uit te stappen. Terwijl dat toch echt een kopstation is.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Glacier Express Geert-Jan van der Horst
Geert-Jan van der Horst is conducteur op de Glacier Express.

Japans echtpaar

Terwijl Joanne en Gerben met cameraman Gerrit Albada en geluidsman Jan Olsman al in Zermatt gearriveerd zijn, stap ik in het lagergelegen Visp in het boemeltje naar boven. Ik raak aan de praat met een Japans echtpaar. “Komt u uit Nederland? Wat leuk, daar heeft Japan al heel lang goede betrekkingen mee. In de 17e eeuw waren jullie zelfs het enige westerse land waarmee we contact hadden!” We komen bij Täsch, de laatste halte voor Zermatt. Hier is een grote parkeerplaats, want op dit punt moet zelfs de meest verstokte autoliefhebber op de trein stappen. Hiermee geeft het dorp waar we zo aankomen, het goede voorbeeld. Reizen per trein is – na wandelen en fietsen – de meest milieuvriendelijke manier van reizen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Zermatt
Op weg naar Zermatt ontmoeten we de eerste Japanse toeristen.

Als ik aankom, wacht Joanne me op bij het station. We lopen meteen door naar het helikoptervliegveldje, net buiten het dorp. Hier staat Gerben op het punt de lucht in te gaan. Hij laat zien dat er gefilmd wordt met een Cineflex-camera die onder een helikopter hangt. “Vanwege de kosten maken we bijna nooit gebruik van deze speciale camera, die nu spectaculaire beelden zal opleveren!”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away helikopter camera
Voor deze gelegenheid filmt 'Rail Away' met een Cineflex-camera.

Op de grond wordt de cameraploeg rondgeleid door een lokale gids. Onderweg maakt Joanne notities voor de voice-over. Straks in januari zal het warme, vertrouwde stemgeluid van Bob van der Houven de reiziger begeleiden. “Kijk, daar heb je weer zo’n ‘pizzahuis’,” horen we een passerende landgenoot roepen. De toerist doelt op een van de oude voorraadschuren, waar de muizen vroeger door de ronde, platte stenen – Mäuseplätte – buiten de deur werden gehouden.

Hoewel Zermatt de eindbestemming van de treinreis was, mogen we toch weer in een treintje stappen. We stappen op de Gornergratbahn, die reizigers naar de top van een prachtige bergkam brengt. Vanaf de Gornergrat heb je een prachtig uitzicht op vele ‘vierduizenders’, waaronder natuurlijk de 'koningin der bergen': de Matterhorn. In het Matterhornmuseum in het dorpscentrum is te zien dat bij het 'bedwingen' van deze berg veel slachtoffers zijn gevallen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Gornergratbahn
De Gornergratbahn brengt toeristen naar een prachtig uitzichtpunt.

Voor deze reportage zullen we heel wat keren op en neer reizen. “We doen verslag van een traject, niet van één reis," legt Gerben uit. "Je kunt niet iedere trein tegelijk vanbinnen, vanbuiten en vanuit de lucht filmen. Dus als een tv-kijker ons erop ‘betrapt’ dat we in een volgend shot een ander treinstel gebruiken, kan dat kloppen.”

Tijdens het lange wachten langs het spoor ontpoppen cameraman Gerrit en geluidsman Jan zich als verwoede vogelaars. “Hoor je dat, Gerrit? Een notenkraker...” Gerrit draait snel zijn camera om. Helaas, net te laat... Maar er zullen de komende dagen meer kansen komen

'Rail Away' - jubileumaflevering en 'Nacht van Rail Away'


200e aflevering Rail Away vanuit Zwitserland
In de jubileumaflevering zendt de EO Rail Away uit vanuit Zwitserland. Eerst reizen we per stoomtrein over de Furkapas. Daarna stappen we in de beroemde Glacier Express, die ons naar de Matterhorn brengt: een van de mooiste treinreizen van Zwitserland. 
Vrijdag 11 januari, 19.45 uur, NPO 2

Nacht van Rail Away: reizen over de continenten
Na de jubileumuitzending tijd voor een extra lange rit door de nacht. Tijdens deze Nacht van Rail Away doorkruist de kijker de wereldkaart met van elk continent twee afleveringen uit een recent of ver verleden, en uit Europa zelfs zes.
Vrijdag 11 januari, 23.45 uur, NPO 2 

201e aflevering Rail Away in de Franse sneeuw
In een gloednieuwe 'sneeuwaflevering' reist de kijker door de regio Savoie Mont-Blanc in Frankrijk. Vanuit Annecy, het 'Venetië van de Alpen', reizen we naar het oosten. De Tramway du Mont-Blanc brengt ons naar het hooggelegen stationnetje Bellevue.
Vrijdag 18 januari, 19.50 uur, NPO 2

'Nu nog filmen vanuit de zijraampjes'

De volgende dag zitten we al vroeg aan het ontbijt, want een elektrische taxi – zo gaat het in Zermatt – brengt ons zo naar het dalstation van de Gornergratbahn. “We moeten vaak heen en weer om alle beelden te schieten,” zegt Gerben. Vanmorgen maken we beelden vanuit de zijraampjes. Ondertussen heet de intercom de nieuw ingestapte reizigers welkom. Japanners spitsen hun oren als ook zij in hun taal worden toegesproken.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Zermatt Gornergratbahn
Cameraman Jan Albada en geluidsman Gerrit Olsman blazen even uit op de top van de Gornergrat.

Gerrit doet in de cabine even zijn veiligheidshesje uit dat hij eigenlijk moet dragen, maar je ziet de weerspiegeling als hij door de voorruit filmt. Dat is niet mooi voor de opname! Ondertussen maakt Jan een praatje met de machinist. “Hij mag maar vier keer per dag op en neer met de trein, want het is niet gezond om dit hoogteverschil vaker te overbruggen.” Het is dan ook een hele klim, van 1605 naar 3089 meter hoogte.

Op onze derde dag in Zermatt moeten we nog een aantal opnames maken op het traject van de Gornergratbahn. Nu stappen we onderweg uit op station Riffelalp, voor een ritje over de hoogstgelegen tramlijn ter wereld. De trambestuurder maakt een extra rondje, zodat we de tram kunnen filmen met de Matterhorn op de achtergrond. Het Riffelalp Resort is behoorlijk exclusief. Maar welk ander hotel haalt zijn gasten dan ook op met een tram?
Als ik afscheid neem van de ploeg, legt Gerrit uit dat de vogelhobby die hij met Jan deelt, tijdens elke reis een rol speelt. In Engeland was dat de waterspreeuw en in Portugal de ooievaar. Welke vogel zal de mannen bij de volgende opname begeleiden?

Beeld: Glacier Express, Joanne Brouwer, Gerben van Ommen en Bart van Delen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons