Zoektocht Kefah Allush in 'Jezus van Nazareth': 'Hoe leefde Hij?'

Maandag t/m donderdag, 21.15 uur, NPO 2

in Mediatips

In de serie Jezus van Nazareth onderzoekt Kefah Allush het leven van Jezus. Hiervoor reist de presentator af naar de gebieden waar Jezus geleefd heeft. "Ik heb mijn beeld van Hem moeten bijstellen," zegt Kefah, voor wie de zoektocht ook een terugkeer naar zijn eigen geboortegrond is. Onderaan dit artikel kun je de EO-serie terugkijken.

Kefah Allush heeft, zoals de meeste mensen, een beeld van Jezus: hoe hij eruit zag, waar hij is geboren, wat hij heeft gedaan. Omdat het kerst wordt gaat Kefah onderzoeken of zijn beeld van Jezus wel volledig is. Tijdens zijn zoektocht ontdekt Kefah een aantal dingen die hij nog niet wist over Jezus. Zo ontdekt hij dat er een tweede Bethlehem blijkt te zijn. En sterrenkundigen bevestigen aan Kefah dat er rond de geboorte van Jezus echt een kerstster te zien was. Door in het gebied rond te reizen waar Jezus leefde en te praten met kenners realiseert Kefah zich ook zaken over het leven van Jezus waar hij nooit bij stil stond. Zo is de kans groot dat Jezus analfabeet was en lijkt het aannemelijk dat hij heeft gewerkt als bouwvakker.

Hoe leefde Jezus?

Kefah bezoekt de plekken waar Jezus heeft rondgelopen. Hoe ziet het er nu uit? Klopt het beeld dat hij heeft over het leven van Jezus? Kefah gaat het gesprek aan met iedereen die hem kan helpen met de vraag hoe het leven van Jezus eruitzag. De presentator komt tijdens zijn zoektocht in Jezus van Nazareth dichter bij Jezus dan hij ooit had gedacht.

'Wat voor kleding droeg Jezus?'

In de serie hoort hij de taal die Jezus sprak, het Aramees, en ziet hij wat voor kleding Jezus droeg. Daarnaast proeft Kefah de gerechten die Jezus at. "Tijdens mijn zoektocht werd al snel duidelijk dat ik het beeld dat ik van Jezus had, moest bijstellen. Dat is spannend en confronterend, maar ook verrijkend." 

'Jezus van Nazareth' terugkijken

Aflevering 1: Jezus, hoe het allemaal begint

Wie was Jezus en hoe zag zijn dagelijks leven eruit? Een zoektocht waarin Kefah steeds meer nieuwe dingen ontdekt over het leven van deze bijzondere man uit Nazareth. Het begint bij de geboorte van Jezus en zijn jeugd. (aflevering 24 december)

Aflevering 2: Jezus, hoe zijn missie zijn leven wordt

Kefahs wieg stond tussen Bethlehem en Nazareth, vlak bij de kribbe van Jezus dus. Maar lijken ze ook op elkaar? Kefah onderzoekt hoe Jezus er uitgezien heeft en proeft het eten uit Jezus tijd. (aflevering 25 december)

Aflevering 3: Jezus, hoe zijn missie een revolte wordt

Kefah krijgt te horen hoe de taal die Jezus sprak geklonken moet hebben. Ook zijn er nieuwe inzichten over de kleding die Jezus gedragen moet hebben. Langzaam maar zeker moet Kefah zijn romantische beeld van Jezus bijstellen. (aflevering 26 december)

Aflevering 4: Jezus, hoe zijn missie zijn einde wordt

Kefah komt op zijn zoektocht in Jeruzalem, het decor van Jezus laatste dagen. Met de hulp van archeologen en historici krijgt Kefah een goed beeld hoe die laatste dagen eruit hebben uitgezien. Kefah reconstrueert het laatste avondmaal en dat levert boeiende inzichten op. (aflevering 27 december)
Jezus van Nazareth kleding

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons