Wat moet ik met die YouTubers van mijn tieners?

Tips van Corjan Matsinger

“Mijn tieners kijken uren naar vloggers en YouTubers. Ik erger me mateloos aan hun ‘toontje’, de scheldwoorden en het domme geklets over make-up. In mijn beleving is het zonde van hun tijd. Kortom: YouTube is op dit moment een bron van conflicten. Wat nu?”

Niks brandweerman of politieagent; vraag kinderen en jonge tieners van nu wat ze later willen worden, en de kans is groot dat ze ‘vlogger’ of ‘YouTuber’ zeggen. Vloggers maken filmpjes over hun eigen leven, en YouTubers maken filmpjes over heel uiteenlopende onderwerpen, zoals de top 10-filmpjes van Dylan Haegens laten zien, of de gekke opdrachten die de mannen van Stuk TV uitvoeren. YouTube is mateloos populair. Tieners kijken meer dan tien uur per week naar filmpjes van bijvoorbeeld Famke Louise, Jessie Maya, Jiami of Kalvijn. Waarom? Hier zijn drie redenen:

  1. Vloggers fungeren voor tieners als rolmodellen. Ze staan qua leeftijd dicht bij de doelgroep en praten over dingen uit de directe leefwereld van tieners en jongeren. Sommige YouTubers hebben zelfs hun eigen speelfilm gemaakt (De film van Dylan Haegens), of er is een docu over hun leven (Famke Louise).
  2. De vloggers helpen jongeren in het ontdekken van hun eigen mening, in een wereld die losstaat van hun ouders vol waarden en normen. Tieners ontdekken zo waar hun grenzen liggen en welke dingen ze mooi, stoer, dom of interessant vinden.
  3. Video’s van vloggers lijken soms inhoudsloos en oppervlakkig. Toch zijn er genoeg makers die serieuze onderwerpen aansnijden – van depressie tot anorexia.

Tips

  • Kies er eens voor om het socialmediagedrag niet te ‘disliken’, maar een ‘duimpje’ te geven. Toon positieve interesse. Daag je tieners bijvoorbeeld uit twee filmpjes te selecteren die jij ook echt boeiend of grappig zou kunnen vinden.
  • Wees voorzichtig met het aandragen van christelijke vloggers of YouTubers. Voor zover ik weet, zijn er weinig christelijke video’s die een waardig alternatief bieden voor de reguliere videomakers.
  • YouTubers zijn best wel moraalridders. Ze hebben een mening over talloze onderwerpen. Daag je tieners daarom eens uit twee YouTubers te selecteren die je echt kunnen laten nadenken over dingen als uiterlijk, lifestyle, politiek of andere ‘serieuze’ zaken. Denk aan Tim Hofman en zijn strijd voor het kinderpardon, of Alwin Ritstier die op ‘Vet Gezellig’ vertelt over zijn angststoornis.
  • De YouTube-video’s geven je nog veel meer kansen voor de vorming van je tieners. Waarom niet praten over de ‘nepauthenticiteit’ van sommige vloggers, de invloed van sponsoren en de haatreacties onder de filmpjes? YouTube is naast al het geklets een bron van zingevingsvragen en morele dilemma’s.
  • Wat betreft het zinloze taalgebruik: als jij je stoort aan de grove woorden in de filmpjes, spreek dan af dat je dit niet wilt horen uit de mond van je tiener. Mocht hij of zij dit wel gaan doen, dan kun je alsnog de video’s verbieden.

Kijktip

Kijk eens een documentaire over YouTube, zoals Goudzoekers in YouTubeland (VPRO Tegenlicht).

Leestip

Niet wat jij denkt. Hoe bloggen en YouTube mijn leven met anorexia veranderden, Bouwien Jansen en Jiami Jongejan, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 224 blz., € 15,99.

Beeld: YouTube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons