Veel donaties na EO-programma 'Je geld of mijn leven'

Een crowdfundingsactie als laatste redmiddel: doneren kan nog!

Bert van Leeuwen over Je geld of mijn leven

Vier zieke mensen die als laatste hoop een crowdfundingsactie beginnen om een specifieke behandeling te kunnen betalen: daarover gaat het nieuwe EO-programma Je Geld of Mijn Leven, gepresenteerd door Bert van Leeuwen.“Het heeft me laten zien wat een voorrecht het is om gezond te zijn.”

Doneren voor 'Je Geld of Mijn Leven'

Wat is een mensenleven waard? In de kick-off van Je Geld of Mijn Leven volgt Bert de strijd van vier patiënten voor wie crowdfunding de laatste hoop is op genezing of een betere kwaliteit van leven. Veel kijkers geven aan dat ze willen doneren, en dat kan via EO.nl/leven. Dankzij donaties heeft Samantha benodigde bedrag al bij elkaar gekregen. Eefje, Evert en Geuko kunnen jouw steun nog wel gebruiken!

(De hele aflevering terugkijken? Scrol helemaal naar beneden.)

Een man met een dwarsleasie die nog een wens heeft: weer kunnen staan en lopen. Of een jonge vrouw die in Nederland is uitbehandeld voor kanker, maar die in Duitsland nog speciale immuuntherapie kan volgen. Of een verlamd kind dat in Nederland niet behandeld wordt, maar in het buitenland wel.

Het verhaal van Geuko

Door een virus in zijn ruggenmerg is Geuko (6) grotendeels verlamd en kan hij niet zelfstandig ademen. Amerikaanse revalidatie-specialisten kunnen hem van de beademing afhelpen.

Niet vergoed

De vier deelnemers van het nieuwe EO-programma Je Geld of Mijn Leven zitten allemaal in zo’n soort situatie. Ze zijn ziek, en de speciale behandelingen vormen hun laatste hoop op genezing of levensverlenging. Maar er is een probleem: het kost veel geld en dat hebben ze niet. Want wat voor hen noodzakelijk is, wordt in Nederland nog niet gedaan omdat het te duur is of nog niet bewezen door de wetenschap. De behandeling is in het buitenland en wordt dus niet vergoed door de zorgverzekering. 

Daarom zijn ze een crowdfundingsactie begonnen, wat betekent dat ze met een oproep op internet anderen vragen geld te doneren. Zo hopen de kandidaten samen met hun partners en gezinnen het benodigde bedrag bij elkaar te sparen. Dat verklaart ook de titel van het programma: wie geeft, kan het leven van een ander sterk verbeteren of mogelijk zelfs redden.

Discussie aanjagen

“In Je Geld of Mijn Leven willen we de mensen die in ons zorgverzekeringssysteem buiten de boot vallen een gezicht geven,” vertelt presentator Bert van Leeuwen.“Per jaar starten een paar honderd mensen een crowdfundingsactie omdat ze medische hulp niet zelf kunnen bekostigen. Een boeiend fenomeen, waarnaar ik zelf ook erg nieuwsgierig ben. Hoe werkt die crowdfunding? Is het terecht dat sommige behandelingen niet vergoed worden? Wat is een mensenleven feitelijk waard? Dat zijn vragen waarover we de discussie willen aanjagen. Enerzijds zou je denken: betaal het als verzekeringsmaatschappij gewoon, dan zijn de mensen geholpen. Maar het is logisch dat niet alles vergoed kan worden. De zorg wordt anders onbetaalbaar.”

Het verhaal van Eefje

In Nederland is Eefje (31) uitbehandeld. Er zou niks meer te doen zijn aan haar uitgezaaide baarmoederhalskanker. In Duitsland bestrijdt men haar kanker wél succesvol met immunotherapie.

Kritische vragen

Een programma waarin geld ingezameld wordt om zieke mensen te helpen, past dat bij de EO? “We maken dit programma vanuit oprechte interesse in mensen,” reageert Bert. “Als EO willen we het verhaal achter dit soort situaties begrijpen, niet vanuit afstandelijkheid maar door middel van betrokkenheid. Daarnaast staat de EO midden in de wereld en is dit een breed maatschappelijk probleem. Dus is het ook niet erg om de nodige kritische vragen te stellen.”

Het doel van het programma is de kandidaten een podium te geven waarop ze hun crowdfundingsactie kunnen uitleggen. Bert: “We hopen ontzettend dat de actie succesvol wordt en de kandidaten het geld bij elkaar krijgen. Het is een onderzoekend programma, geen wedstrijd. Daarom lichten we ook toe waarom de behandeling van de patiënt niet vergoed wordt.”

Begeleiding

Maar wat als de actie mislukt? “Tegen de deelnemers heb ik tijdens de opnames gezegd: reken nergens op. Ik vond het belangrijk de verwachtingen niet te groot te maken. Wel is het natuurlijk zo dat als je eenmaal zo’n programma presenteert, je ook een beetje verantwoordelijk wordt. Dus als iemand echt veel te weinig geld binnenkrijgt, wil ik proberen contact te houden en te kijken hoe we kunnen helpen.” De komende periode krijgen de deelnemers ook professionele begeleiding.

Het verhaal van Evert

Evert (42) komt tijdens zijn werk terecht onder een zware lading kozijnen. Sindsdien heeft hij een dwarslaesie. Er rest hem nog een wens: weer kunnen staan en lopen. Dat kan met een exoskelet.

Een grens over

Van de opnames is Bert bijgebleven dat de kandidaten het moeilijk vonden om hulp te vragen. “Ze waren tijdens de opnames best terughoudend en moesten echt een grens over. Het voelde vervelend dat ze met een probleem zaten dat ze niet zelf konden oplossen.” Lachend: “Als het een wedstrijd was geweest jezelf zo goed mogelijk te verkopen, waren het niet de beste kandidaten geweest. Het zijn mensen die zichzelf – ondanks hun bescheidenheid – gedwongen voelen hun hand op te houden.” 

Het verhaal van Samantha

Zeven jaar geleden kreeg de jonge moeder Samantha (27) de diagnose MS. Alleen een stamceltherapie kan haar nog redden van een volledige verlamming.

Dezelfde stap

Hij vervolgt: “Het programma heeft me weer laten zien wat een voorrecht het is gezond te zijn. Dat het zo snel mis kan gaan, bijvoorbeeld doordat mensen ziek worden of een ongeluk krijgen, daarvan ben ik me extra bewust geworden. Daardoor heb ik ook beseft dat ik misschien wel dezelfde stap zou zetten wanneer ik in zo’n situatie terecht zou komen. Weet je, het is maar geld. Alleen de ellende is dat mensen dat vaak niet voldoende hebben om deze ingrepen te kunnen bekostigen. Daarom is het mooi dat we het op deze manier met elkaar kunnen doen.”

'Je geld of mijn leven' terugkijken

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons