Uniek Beka-gewicht gevonden in Israël

‘Een zegelmaker schreef de inscriptie’

in Christelijk Nieuws

Onbedoeld heeft een islamitische organisatie ervoor gezorgd dat er in Israël duizenden archeologische vondsten zijn gedaan. De Joodse organisatie City of David meldt dat onlangs een eeuwenoud gewicht is gevonden: een Beka-gewicht. Dit gewicht wordt in het Bijbelboek Exodus genoemd.

In 1999 begon de islamitische organisatie Waqf een gat in de Tempelberg te graven. Zij wilde een ingang naar een nieuwe gebedsruimte maken. In recordtijd werden 400 vrachtwagenladingen met grond én waardevolle archeologische artikelen op verschillende plaatsen gestort. Dit gebeurde zonder archeologisch toezicht.

Zeefproject

Zachi Dvira, die toen archeologie studeerde, ontdekte dit en vertelde het aan zijn professor, Dr. Barkley. Samen zetten ze een project op om de grond te zeven, in de hoop meer vondsten te doen.

Duizenden vondsten

Na negen en een half jaar zoeken, zijn er inmiddels bijna 6.000 oude munten gevonden, waarvan veel een Joodse oorsprong hebben. Een recente vondst is de ontdekking van het Beka-gewicht, dat 3000 jaar oud is. Op het gewicht staat het woord “Beka”. Het werd gebruikt om het zilver af te wegen dat de Israëlieten moesten betalen (Exodus 38:26).

Zeldzaam Beka-gewicht

"Het gebeurt heel zelden dat een Beka-gewicht gevonden wordt,” vertelt Eli Shukron Archeoloog op YouTube. “Dit gewicht is nog zeldzamer.” Op het gewicht is namelijk in spiegelbeeld het woord “Beka” gezet. Op Cityofdavid.org meldt hij: “Daarom kan worden geconcludeerd dat de kunstenaar die de inscriptie graveerde, gespecialiseerd was in gravurezegels. Deze zijn altijd in spiegelscript geschreven, zodat de afdruk op de zegels in normaal leesbaar script zou verschijnen. Blijkbaar vergiste deze vakman zich toen hij het opschrift op het gewicht maakte en het in spiegelscript graveerde, zoals hij gewend was.”

Beeld: City of David

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons