Tips voor een Kerst make-over van je huis

Styliste Inge Bruins denkt met je mee

in Geloven

Kerst is bij uitstek de gelegenheid om flink uit te pakken met decoraties in huis. Juist tijdens deze donkere dagen komt alles wat fonkelt mooi tot zijn recht. Visie vroeg styliste Inge Bruins om tips voor een make-over van je huis volgens de laatste kersttrends.

Alle liefhebbers van gouden, koperen en messing accessoires kunnen ook dit jaar hun hart weer ophalen, want zeker goud is een blijvende trend tijdens Kerst.

Goud

Extra knus maak je je interieur met een overdaad aan warme en uitnodigende stoffen. Een mooie mix van fluwelen kussens, warme vachtjes en plaids: alles kan! Juist de combinatie van diverse stoffen en zachte materialen brengt extra sfeer in huis. Zorg wel voor een eenheid door niet te veel verschillende kleuren met elkaar te combineren. Eén donkere basiskleur (zoals groen op de foto hierboven) is voldoende. Stem daar de andere stoffen op af. Gouden accessoires lijken tegen een donkere ondergrond extra op te lichten. Een leuk idee voor het kerstdiner is dan ook om de tafel te dekken met een donker tafellaken en hierop niet alleen gouden kaarsen te plaatsen, maar juist ook gouden bestek of servies te gebruiken. Dim de lampen, en het gouden kaarslicht en fonkelende servies zorgen voor een intieme tafelsetting.

Puur natuur

Geen zin in overdaad? Je kunt je huis juist ook op een natuurlijke manier in kerstsferen brengen. Door het gebruik van materialen als hout of groene takken voeg je op een eenvoudige manier sfeer toe aan je woning. Een kerstboom kan ook mooi zijn zonder glimmende ballen, maar slechts met een lampjessnoer. En met vijf losse takken en wat touw kun je zelf een mooie kerstster maken. Een leuke activiteit om met de kinderen te doen na een wandeling door het bos of park. Of zaag – zoals in de voorbeelden rechts – vijf latjes in de gewenste maat en zet ze vast met kleine schroefjes. Hier kun je ook nog een lichtjessnoer aan bevestigen om het extra feestelijk te maken.

Persoonlijke naamkaartjes

De kersttafel maak je net iets persoonlijker door voor alle dinergasten een naamkaartje te maken. Als je in het thema ‘puur natuur’ blijft, kun je ook hier weer kiezen voor natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld door een kaartje van karton met de naam of voorletter van de gasten erop te stempelen. Bind dit samen met touw, een stukje spijkerstof, en een eucalyptustakje aan het bestek. Voelt dit sober of te simpel? Het is juist een stijlvolle en tijdloze trend, die ook nog eens niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn. Wil je het iets makkelijker voor jezelf maken, dan kun je het kaartje op de foto hier downloaden. Even knippen en vouwen, naam erop en klaar!

Mooie kerstquotes

Je huis snel en op een persoonlijke manier in kerststemming brengen? Schrijf dan eens een mooie kerstquote op een opvallende plaats in huis. Bijvoorbeeld op het raam bij de voordeur of op een krijtbord in de keuken.

Inspiratie nodig? Op Pinterest zijn genoeg mooie voorbeelden te vinden. Of gebruik een christelijke kaart als voorbeeld. Zo is het handschrift op het krijtbord  geïnspireerd op een kaart van Dagelijkse Broodkruimels.

Zelf geen mooi handschrift? Stempel het dan! Er is altijd wel een plekje in huis om een mooie fotolijst met een kerstspreuk op te hangen. Denk ook eens aan een ‘ongebruikelijke’ plek, bijvoorbeeld op uw nachtkastje of in de badkamer.

Een mooie kerstboodschap kun je ook op het raam schrijven. Zoek een voorbeeld op internet, print het uit, plak het op het raam, de spiegel of de buffetkast en trek het met een speciale raamstift over. Zo heeft u meteen een mooie binnenkomer! Het voorbeeld hierboven is een raamsticker en is te bestellen via Yvestown.com.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons