Tijs weet weer wat het is om iemand te missen

‘De eerste dag denk je: hij heeft geen wifi’

Kijkt u tijdens het kerstdiner maar even goed om u heen. Iedereen aanwezig? Weet u gezegend!

Bij ons is dat dus niet zo. Een van de kinderen is vijf maanden op reis. Víjf maanden! Vijf! Weet u wel hoelang dat is? Ik wist dat eerlijk gezegd niet. Maar vijf maanden is echt enorm lang.

Extra leuk

Vroeger, toen ik nog verkering had en mijn vriendin of ikzelf weleens een tijd weg was, ontdekte ik wat missen is. Dat je heel graag bij elkaar wilt zijn, maar dat dit gewoon even niet gaat. Dat je veel aan elkaar denkt, dat je belt, dat je brieven schrijft. Dat je verlangt.

Eerlijk gezegd ben ik dat gevoel de afgelopen jaren kwijtgeraakt. Goed, de een of de ander is weleens een week weg, maar dat overleven we wel. Dan is het extra leuk elkaar na die week terug te zien. De kinderen zijn weleens een paar weken weg, maar ach, daar worden ze zelfstandig van.

Aftellen

Vijf maanden is iets heel anders. Ik tel de dagen dat mijn zoon weg is. Ik zit te rekenen: hebben we nu al tien procent gehad? Twintig? 25? Nee, nog niet. Nog een kleine vier maanden te gaan. Víér maanden! Vier! Weet u wel hoelang dat is?

Anders dan 25 jaar geleden, toen ik mijn vriendin weleens miste, kunnen we nu natuurlijk appen. En foto’s kijken via een ander sociaal medium. Overigens wordt het daar niet per se beter van. Niet overal op de wereld hebben ze namelijk altijd wifi of 4G. Dus als je denkt even te appen, kan het zomaar een paar dagen duren voordat je een reactie krijgt.

Wifi

De eerste dag denk je dan: ach, hij heeft geen wifi. De nacht daarna word je wakker. Zal ik kijken of-ie nog gereageerd heeft? Nee, doe maar niet, dat ‘blauwe licht’ van je telefoon maakt je pas echt wakker. De volgende ochtend is er nog geen bericht. Een dag later begin je je echt zorgen te maken. Als er maar niks is. Als-ie maar niet opgepakt is, ze zijn nieren eruit gesneden hebben en hem langs de kant van de weg hebben gedumpt.

Op dag drie een bericht: ‘Alles oké hier hoor! Eindelijk weer wifi.’
En bedankt.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons