Tijs en de toekomst van mantelzorg

NieuwLicht, zondag 9 december, 22.40 uur, NPO 2

in Mediatips

'Wie zorgt er voor mij als ik ouder word?' Dat is de vraag die Tijs van den Brink stelt in een speciale thema-uitzending van 'NieuwLicht'.

Nederlanders worden steeds ouder en wonen gemiddeld steeds langer thuis. Dat zijn mooie berichten. Maar er komen ook uitdagingen bij kijken. Want naast de zorg vanuit de overheid – zoals thuiszorg – spelen mantelzorgers een belangrijke rol in de verzorging van ouderen. We zouden niet meer zonder kunnen.

Aantal mantelzorgers slinkt

Maar het aantal ouderen groeit, en de groep die de mantelzorg op zich kan nemen, slinkt. Terwijl de overheid in het kader van de participatiesamenleving steeds meer verwacht van het eigen netwerk van degene die zorg nodig heeft. Waartoe zal deze ontwikkeling leiden?

Tijs van den Brink gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: wie zorgt er voor mij en mijn generatiegenoten als wij oud zijn?
In de uitzending spreekt Tijs met onder anderen mantelzorgers Marianne Hortensius en Anissa Mentink-Lachhab, en de lector mantelzorg van de Haagse Hogeschool Deirdre Beneken genaamd Kolmer.

Bekijk hieronder alvast een deel van de uitzending.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons