‘Sodom werd vernietigd door een meteoriet’

Claimen Amerikaanse wetenschappers na 13 jaar veldonderzoek

Vlak voordat hij zich in de aardbodem boort, kan een meteoriet gigantische schade veroorzaken. Genoeg om een stad als het Bijbelse Sodom volledig weg te vagen. Volgens een groep wetenschappers is dat precies wat er zo'n 3700 jaar geleden is gebeurd in Tall el-Hammamin, ten noorden van de Dode Zee.

Deze onderzoekers zijn verbonden aan Trinity Southwest University in Albuquerque (New Mexico, VS). Hun team stond onder leiding van archeoloog Phillip J. Silvia. Zij concluderen dat een luchtexplosie, veroorzaakt door een meteoriet, Sodom en omliggende plaatsen volledig heeft vernietigd. Dit zou circa 3700 jaar geleden in de Jordaanvallei zijn gebeurd, schrijft Aleteia.org.

Allesvernietigende vuurbal

Een luchtexplosie wordt veroorzaakt als een extreem heldere meteoor vanuit de ruimte botst op onze aardse atmosfeer. Er ontstaat dan een enorme, allesvernietigende vuurbal, die grote schade kan aanrichten op de grond eronder.

Extreem heet

Het team presenteerde afgelopen maand voorbeelden van de opgravingen, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Schools of Oriental Research. Op grond daarvan stellen ze dat “een extreem hete, explosieve gebeurtenis” het gebied met de grond gelijk maakte waarin Sodom, Gomorra en andere steden lagen voordat ze werden vernietigd. In de Bijbel is over deze steden te lezen in Genesis 18 en Genesis 19.

Zoutrijke grond

Volgens de onderzoekers duurde het bijna 600 jaar voordat er in het gebied opnieuw sprake was van beschaving. Tot die tijd was de zeer zoutrijke grond totaal ongeschikt voor landbouw.

20 megaton TNT

Het bewijs doet volgens de onderzoekers denken aan een van de beroemdste luchtexplosies die ooit zijn waargenomen, namelijk die in Toengoeska, Rusland (1908).
De Werkgroep Meteorieten geeft deze beschrijving: “Het 60 meter grote object drong de atmosfeer tot op 8 kilometer hoogte, alwaar het ontplofte met een energie van 20 megaton TNT. De schade was enorm over een gebied zo groot als ruwweg de provincie Zuid-Holland; de schokgolf van de luchtexplosie ontwortelde bomen en veroorzaakte een middelzware aardbeving.”

Beeld: John Martin, 'Sodom and Gomorrah' (1852), Wikimedia

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons