Rouwdeskundige Lies Nijman over het omgaan met verlies

‘Wees gastvrij voor je eigen tranen’

in Mediatips
Lies Nijman

Tien jaar geleden overleed de man van Lies Nijman. Omdat ze wilde begrijpen waar ze na zijn dood doorheen ging, las ze veel over rouwverwerking en sprak ze met diverse mensen over dit thema. Nu helpt ze als rouwdeskundige anderen in het omgaan met verlies.

"Ik was 14 toen ik verkering kreeg met Jan," vertelt Lies in een uitzending van het EO-radioprogramma Open Huis. "Hij is de enige die ik gehad heb. We zijn bijna veertig jaar samen geweest." Het verlies dat ze leed, was dan ook groot. "Zijn dood was een soort amputatie. Alles stond op z'n kop."

Identiteitscrisis

“Als je samen lang als team gefunctioneerd hebt, en de ander valt weg, kom je in een soort identiteitscrisis terecht," vervolgt Lies. "Ik kende mijn kwaliteiten wel, maar de vraag was: wie ben ik zonder hem? En kan ik de mooie dingen blijven doen die we samen deden?
We waren net verhuisd en in die tijd raakte ik ook mijn baan als apothekersassistente kwijt. Desondanks wist ik dat er iets anders op mij wachtte."
Lies verdiepte zich in rouwverwerking, volgde diverse opleidingen en begon voor zichzelf als rouw- en verliesdeskundige.

Probeer je voor te stellen dat het verdriet voor je deur staat en aanbelt

Omgaan met verlies

Lies benadrukt dat je je verdriet bij verlies niet moet wegstoppen. “Het is belangrijk om gastvrij te zijn voor je verdriet. Verstop je tranen niet. Probeer je voor te stellen dat het verdriet voor je deur staat en aanbelt. Je barricadeert de deur dan niet, maar doet hem open. Laat het verdriet vervolgens niet in de hal staan voor een kort gesprekje, maar neem het mee naar binnen, naar de warme kamer. Geef het de lekkerste stoel, schuif deze aan, en vraag het verdriet of het wil vertellen. Laat die tranen maar komen, wees gastvrij voor je eigen tranen. Als je het verdriet laat vertellen, is dat heel goed voor je. Je geeft er betekenis aan en mag beseffen hoeveel je van die ander hield."

God niet ervaren

Lies vindt het niet vreemd als mensen in die periode weinig of niets van God ervaren. “Ik geloof dat je door verdriet verscheurd kunt worden, en toch vertrouwen kunt hebben. Als je bepaalde dingen niet ervaart, wil dat dus niet zeggen dat er iets mis is met je geloof."

Hoe lang duurt rouwen?

Veel mensen vragen hoelang rouw duurt. Maar daar is volgens Lies geen tijd voor aan te geven. "Het is per persoon heel verschillend. Dat heeft onder andere te maken met de band die je met de overledene had en de manier waarop hij of zij overleden is.
Uit onderzoek blijkt dat tachtig tot negentig procent van de nabestaanden in staat is het leven op een goede manier op te pakken en weer zin aan het leven te geven. Anderen blijven er hun hele leven door beperkt.

Beluister hier het hele gesprek met Lies Nijman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons