Rob Timmerman in 'De Nachtzoen': de zee op voor vluchtelingen

Zaterdag, 0.30 uur, NPO 2

Rob Timmerman werkte als tv-redacteur bij de EO, maar besloot zijn leven over een andere boeg te gooien. In De Nachtzoen vertelt hij aan Marleen Stelling waarom hij tegenwoordig in de bres springt voor vluchtelingen. Rob wil anderen inspireren ook om te zien naar kwetsbare mensen. "Er is geen excuus om de andere kant op te kijken."

Wat wilde je als kind worden?
“Mijn moeder komt van Schiermonnikoog. Als we daar op vakantie waren, trok het werk van de vuurtorenwachter me erg. Zo zou ik later over het water in de verte staren, mensen redden en Engels praten. Die droom is eigenlijk uitgekomen, al maak ik op zee vaak trieste dingen mee. Soms zijn we te laat om mensen te redden; de lijn tussen leven en dood is op zee heel dun.”

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Ik had graag in het publiek willen staan tijdens de speech van Martin Luther King in 1963, waarbij hij de legendarische woorden ‘I have a dream’ uitsprak. Hij droomde ervan dat kinderen van slaven en van slavenhouders als broeders aan tafel zouden zitten. We hebben een nieuwe Martin Luther King nodig, iemand die ons inspireert de ander als mens te zien. Dan zou de wereld er totaal anders kunnen uitzien.”

Wie is Rob Timmerman?

• 43 jaar.
• Maakte kinderprogramma’s bij de EO.
• Is sinds 2016 werkzaam als vrijwilliger onder vluchtelingen aan de zuidgrens van Europa.
• Geeft inspiratietalks bij bedrijven en organisaties over zijn ervaringen en ontmoetingen in de vluchtelingencrisis. Hierin maakt hij duidelijk wat er gebeurt aan de randen van Europa.

Wat is het beste boek ooit geschreven?
Eindelijk thuis van Henri Nouwen. Eigenlijk heeft hij – zoals zijn uitgever het ooit zei – dertig keer hetzelfde boek geschreven. Hij wist dat genade voor iedereen was, maar moest zichzelf er steeds weer aan herinneren. Ik herken bij mezelf de neiging om er juist steeds harder voor te werken. Op mijn reizen gaat er daarom altijd wel een boek van Nouwen mee.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Rob Timmerman tijdens een van zijn missies.

Stel, je mag een feest organiseren, hoe ziet dat eruit?
“Ik houd helemaal niet van een ‘standaard’ verjaardagsfeest. Omdat het me dan niet lukt al mijn gasten een-op-een te ontmoeten. Voor mij zou het een feest zijn om met één goede vriend een tocht uit de beroemde reeks Grandes Randonnées (Grote Routepaden) te lopen, bijvoorbeeld op Corsica, een trip met veel klim- en klauterwerk.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal over Jezus die de storm het zwijgen oplegt. Hij die macht heeft om de woeste golven tot rust te brengen, heeft ook oog voor ieder mens in zijn of haar persoonlijke situatie. Als kind vond ik dit al een mooi verhaal. Ik ben op een woonboot geboren en heb veel gezeild. Het water en de zee hebben me altijd aangesproken.”

We hebben een nieuwe Martin Luther King nodig, die ons leert de ander als mens te zien

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met onze zoon Mees. Hij zei laatst: ‘Ik heb zo’n mooi leven.’ Ik zou best weer een dag – net als hij – 11 willen zijn en onbezorgd willen genieten van partijtjes voetbal en vissen met vriendjes.”

Wie bewonder je?
“Ik bewonder Gary, een vriend met wie ik nu in Sarajevo onder vluchtelingen en migranten werk. Deze Amerikaanse Vietnamveteraan is het type ruwe bolster, blanke pit. Hij is de ‘opa’ van onze groep en inspireert mij het goede leven te leven; met zorg en liefde voor kwetsbare mensen om ons heen.”

De Nachtzoen

Bijna iedere nacht ontvangt Marleen Stelling in het EO-programma De Nachtzoen een inspirerende gast die het Nederlandse volk een troostrijke gedachte meegeeft. Deze 'nachtzoen' krijgen we van Rob Timmerman.

Zaterdag 8 december, 0.30 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons