Online klikken over afwijkende religies?

In Indonesië kan het

in Christelijk Nieuws

Sinds vorige week kunnen Indonesiërs met behulp van een klikspaan-app verdachte personen en clubs melden bij de autoriteiten. Daarover schrijft De Groene Amsterdammer.

Je buurman verklikken omdat hij zich 'afwijkend religieus' gedraagt. Of de naam van een collega doorgeven omdat hij of zij lid is van een verboden religieuze organisatie. Het lijken voorbeelden uit een communistische samenleving. Maar in Indonesië bestaat sinds kort een zogenaamde klikspaan-app waarmee burgers verdachte personen en organisaties kunnen melden bij de autoriteiten.

Mensenrechtenorganisaties stonden meteen op scherp. Het zou de vrijheid van godsdienst nóg meer beperken, in een land waar zo'n 85 procent van de inwoners islamitisch is. Indonesië erkent naast de islam nog vijf religies: het katholicisme, protestantisme, hindoeïsme, boeddhisme en het confucianisme.
Indonesië stond altijd bekend als een tolerant land, maar volgens een recente peiling van het Indonesia Survey Institute neemt de laatste jaren de intolerantie van moslims toe.

Lees meer in De Groene Amsterdammer.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons