Nadia Murad en Denis Mukwege ontvangen Nobelprijs voor de Vrede

Maandagavond tv-documentaire over strijd van Nadia Murad

in Mediatips

Vandaag ontvingen twee mensen de Nobelprijs voor de Vrede: Nadia Murad (25) en Denis Mukwege (63). Beiden zetten zich in tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. In de documentaire On her shoulders, die vanavond wordt uitgezonden op NPO 2, volgen we Nadia Murad in haar strijd tegen onrecht.

Nadia werd als jonge jezidi gevangengenomen door IS, en overleefde seksuele slavernij en de genocide op haar volk. Voor de VN-Veiligheidsraad getuigde Nadia van wat haar en haar volk was overkomen. Door haar verhaal te blijven vertellen, werd ze een stem van haar gemeenschap. Nadia verlangt naar een normaal leven, maar vecht ook door om de genocide te stoppen en de verantwoordelijken te laten berechten. Ze is een van de belangrijkste mensenrechtenactivisten geworden die opkomen voor slachtoffers van seksueel geweld door IS. In 2017 verscheen Murads boek Ik zal de laatste zijn. Hierin vertelt ze openlijk over de periode waarin ze ‘eigendom’ was van IS.

Emotionele toespraken

In de documentaire On her shoulders zien we Nadia in haar dagelijks leven en volgen we haar tijdens het hoogtepunt van haar pleitbezorgingscampagne, met emotionele toespraken en ontmoetingen met topambtenaren. Soms zien we een stukje van Nadia zoals ze ooit was: een wilskrachtig meisje, dat ervan droomde een schoonheidssalon in haar dorp te openen.

Kritisch over geweld tegen vrouwen

De andere winnaar van de Nobelprijs is Denis Mukwege. Hij is gynaecoloog en leidt het Panzi-ziekenhuis in Congo, waar hij vrouwen behandelt die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld en serieverkrachtingen. Daarnaast probeert hij de slachtoffers geestelijk en financieel te helpen.
Mukwege laat zich vaak kritisch uit over geweld tegen vrouwen, waarbij hij de Congolese regering niet spaart. In september 2012 sprak hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe over de wetteloosheid in zijn land rondom verkrachtingen. Dit werd hem niet in dank afgenomen, want in oktober dat jaar vielen vijf gewapende mannen zijn huis binnen. Hij wist met zijn gezin te ontkomen en verbleef tijdelijk in België. Toen hij in 2013 terugkeerde naar Congo, werd hij door een grote menigte onthaald.
Mukwege hoorde van de Vredesprijs toen hij bezig was met een operatie. Hij draagt zijn prijs op aan alle vrouwen die zijn getroffen door seksueel geweld.

Sacharovprijs

Het Nobelinstituut vindt dat beiden een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het bestrijden van seksuele oorlogsmisdaden. Eerder wonnen ze allebei ook de Sacharovprijs, die wordt door het Europees Parlement jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich hardmaken voor ‘vrijheid van denken’.

2doc: On her shoulders

Maandag, 23.00 uur, NPO 2

Beeld: Alexandria Bombach

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons