Met wat meer weerbaarheid, hadden we minder discussies

Blog van Tijs van den Brink

Ik heb een oplossing voor veel problemen in het leven, en die heet weerbaarheid. Als we vrouwen, homo’s, christenen, moslims, mensen met een migratieachtergrond en andere minderheden een beetje meer weerbaar maken, lossen we een heleboel problemen op.

Stel bijvoorbeeld dat u bij het lezen van de vorige alinea boos riep: ‘Waarom noemt Tijs van den Brink vrouwen een minderheid?’ Dan zou u, als u weerbaar was, denken: ach, laat die jongen, hij weet niet beter.

De afgelopen weken voerden we in Dit is de Dag diverse gesprekken die we niet hadden hoeven voeren als we met z’n allen wat weerbaarder zouden zijn. We discussieerden bijvoorbeeld over de uitlatingen van sportjournalist Johan Derksen. Hij zei dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over uit de kast komen. Nederland was te klein. Terwijl we ook hadden kunnen zeggen: ‘Ach, dat is Johan Derksen, laat hem nou...’ We wonden ons natuurlijk met z’n allen op over de kleur van (Zwarte) Piet. Moest hij zwart blijven of juist niet? Sommigen zeiden: ‘Hij moet per se zwart blijven, anders gaat onze cultuur eraan!’ ‘Hij moet juist absoluut niet zwart blijven,’ zeiden anderen, ‘want mensen met een migratie-achtergrond worden vaak uitgescholden voor Zwarte Piet.’

Als we met z’n allen wat weerbaarder waren, zouden we zeggen: ‘Hé, relax! Onze cultuur valt heus niet zomaar om, hoor.’ Of: ‘Hé, wat een flauwe grap zeg, over Zwarte Piet. Je kunt echt beter!’
Seksisme, ook zoiets. Er ontstond onlangs ophef over seksisme in de sportwereld, nadat een dj aan de wereldvoetbalster van het jaar had gevraagd of zij met hem wilde twerken (dat is een seksuele, suggestieve manier van dansen). Dat verzoek van die dj was een grote schande, riepen velen. Seksisme! Terwijl de voetbalster in kwestie perfect reageerde: ze keek de dj een beetje vuil aan, zei ‘nee’ en liep weg. Zo doe je dat.

Begrijp me goed: het is niet leuk als ze lichtvaardig over iets heftigs als een coming-out praten, het is niet leuk als je het gevoel hebt dat ze je cultuur kapotmaken of als je het gevoel hebt dat je racistisch wordt bejegend, het is niet oké als mannen makkelijke grappen over of tegen vrouwen maken. Maar hé! Als je weerbaar bent, dan kun je dat hebben. Dan ben je veel sterker dan dat.

Hup! Met z’n allen op weerbaarheidstraining!

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons