Met Prinses Beatrix naar Bonaire

Blog van Jeroen Snel

Het is een tijd geleden dat prinses Beatrix een verre reis maakte in functie – de laatste keer was in 2014 naar Sint- Maarten – maar deze week reist ze naar Bonaire voor een vierdaags bezoek aan het eiland.

Na al die jaren had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat Beatrix op haar 80e nog een officiële reis zou ondernemen, maar ik vind het uiteraard ontzettend leuk dat het er nu toch een keer van komt.
Van woensdag tot en met zaterdag volg ik haar terwijl ze op Bonaire verschillende projecten bezoekt. Als beschermvrouwe van de Dutch Caribbean Nature Alliance doet Beatrix twee nationale parken aan: het Nationale onderwaterpark Bonaire en het Washington Slagbaai Nationaal Park. Hier krijgt ze uitleg over het beheer en de bescherming van de parken.

Het Washington Slagbaai Nationaal Park is het eerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen en werd opgericht in 1969. Het park is een veilige leefomgeving voor inheemse beschermde diersoorten, zoals papegaaien, flamingo’s, parkieten en leguanen. Daarnaast zijn de stranden een belangrijk broedgebied van zeeschildpadden.

Een ander hoogtepunt van de reis is het bezoek aan Hòfi Kultural: een cultureel bewonersinitiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Oranje Fonds. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en beter leren kennen door samen kunst te maken. En kunst is Beatrix natuurlijk op het lijf geschreven. Ze houdt van schilderen en beeldhouwen, en van dat laatste weet ik zeker dat ze dit nog altijd doet.

Voor mij persoonlijk wordt het weer even wennen Beatrix te volgen, want dat is dus al even geleden. Toen zij nog koningin was, moest ik in pak door het Caribisch gebied reizen. Bij Willem-Alexander volstaat een nette broek met een blouse. Dat ben ik nu weer van plan, maar misschien kijkt Beatrix me wel even aan met een blik die wil zeggen: ‘Wat ziet u eruit!’  Al begrijpt ze dan ook dat haar zoon inmiddels een lossere weg is ingeslagen.

Blauw Bloed, elke zaterdag, 19.40 uur, NPO2

Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons