Kerstsentiment moet buiten de deur blijven in novelle van Floor Koomen

EO-documentairemaker schrijft ‘ander kerstverhaal'

“Schrijven is zo ongelofelijk moeilijk, dat het voor mij haast tegennatuurlijk is. Maar het bereiken van een hoge bergtop geeft me meer voldoening dan een wandeling door het park.” Aan het woord is EO-documentairemaker Floor Koomen, die deze maand zijn tweede boek publiceerde: Kind uit Nergensland. Een kerstverhaal maar dan anders.

Eigenlijk is het zijn derde boek, maar het is het tweede boek bij uitgeverij De Barbaar, en zijn vierde boek als je het internetboek meerekent dat hij schreef voor de gastlessen 'Documentaireproductie en creatief denken' die hij geeft.

Raamvertellingen

beeld Floor Koomen

Kind uit Nergensland is een novelle over Kerst die Floor op verzoek van de uitgeverij schreef. Het gaat over Rolf van den Brandt die een hekel heeft aan Kerst, maar nu een kerstboek moet schrijven. Hij herinnert zich vaag dat hij als jonge man naar Israël vertrok. In een bedoeïenkamp in de woestijn trof hij toen een stervende baby aan. Floor: “Daar begint een epische zwerftocht door de woestijn. Het boek is opgebouwd als raamvertelling. Dit betekent dat binnen het verhaal van de oude Rolf, een ander verhaal wordt verteld: een verhaal over koning Herodes, een tiran en moordenaar. En daarbinnen speelt zich een derde raamvertelling af, over de jonge Rolf die met baby door de woestijn zwerft.

Al is het verhaal fictief, Floor (Rolf omgekeerd, min een 'o', red.) heeft er zeker ervaringen van zichzelf in verwerkt. Maar hoe dat precies zit, vindt hij niet belangrijk om te vertellen. “Zeg liever dat je het verhaal als lezer een aanlooptijd van zo’n dertien bladzijden moet geven. En dat je het tijdens de kerstdagen heerlijk kunt weglezen, met wat wandelingen tussendoor.”

Woord op eerste plaats

Vertellen is een grote passie van Floor. Hij noemt zich “een man van het woord. Wanneer ik als documentairemaker aan de slag ga, begint het ook met woorden. Die zet ik vervolgens om in beelden. Het woord komt dus op de eerste plaats.”

De hoofdpersoon van je boek, Rolf van den Brandt, heeft moeite met Kerst. Hoe zit dat bij jou?
“Ik heb geen hekel aan Kerst, maar ik beleef er ook geen grote vreugde aan. Ik houd van een ander soort romantiek dan die wij in het Westen rond Kerst hebben gecreëerd. Noem het de kleine romantiek. Kleine ontmoetingen tussen mensen. Of hoe bijvoorbeeld, zoals in Kind uit Nergensland, een verdwaalde Hollander ondanks taal- en cultuurverschillen toch kan communiceren met een bedoeïenenvrouw in de woestijn.”

Hoe krijgt het Bijbelse kerstverhaal een plaats in dit boek?
“De hoofdpersoon kijkt ernaar vanuit het narratief, niet per se vanuit geloof. Het narratief is: God stuurt Zijn Zoon op de allerkwetsbaarste manier in de allerrottigste wereld. Zichtbare ontrouw en gigantische mensenrechtenschendingen komen voorbij. Die herdertjes waar wij het over hebben, zijn ruwe bonken. Niet gewenst in het dorp en ook nog eens collaborateurs. Dat is het verhaal. Zo heb ik het opgeschreven, je zou kunnen zeggen: in een poging iets van oprechtheid terug te geven aan Kerst.”

beeld: Shutterstock

Luister binnenkort naar Floors verhaal in het EO-programma 'EO Live'. Zaterdag 22 december, 19.00 uur, NPO Radio 5.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons