Jubileum 'Rail Away': op reis met 'stem' Bob van der Houven

Aflevering 200 vanuit Zwitserland: vrijdag 11 januari, 19.45 uur, NPO 2

“Kan ik voor morgenavond een tafeltje reserveren?” Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn: “Dat kan, en u bent de stem van Rail Away.” Met enige regelmaat overkomt het Bob van der Houven dat hij aan zijn rustgevende stemgeluid wordt herkend. Vrijdag 11 januari mogen we mee op een feestelijke jubileumtrip door de Alpen, op weg naar de Matterhorn.

Je wieg stond in Beieren, hoe kwam dat?
“Mijn vader maakte deel uit van een jazzcombo dat in Garmisch-Partenkirchen optrad voor Amerikaanse militairen die daar gelegerd waren. Hij zong en speelde saxofoon en klarinet. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in een landschap als uit een prentenboek. Een prachtige omgeving met bergen en meren, maar ik woonde daardoor wel de eerste acht jaar van mijn leven in een hotel.”

Is er iets wat bijna niemand van je weet?
“Mensen die mijn stem uit Rail Away kennen, weten vaak niet dat ik al sinds 1988 stemacteur ben. Ik voorzie bijvoorbeeld de gestoorde wetenschapper Dr. Doofenshmirtz uit Phineas & Ferb van zijn stem, maar ook Dobby de huiself uit Harry Potter, E.T. en Kwik, Kwek en Kwak uit de Ducktales.”

Wie is Bob van der Houven?

• 61 jaar.
• Voice-over, stemacteur, presentator, regisseur, stemcoach en musicus.
• Geboren in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland), vanaf zijn achtste opgegroeid in Den Haag en omstreken.
• Studeerde Engels en gaf les in het voortgezet onderwijs.
• Begon ‘stemcarrière’ bij de Nederlandsche Blindenbibliotheek, sindsdien te horen in documentaires, bedrijfsfilms, tekenfilms, hoorspelen, luisterboeken en games.

Wat wilde je als kind worden?
“Filmregisseur. In mijn tienerjaren maakte ik al films waarin ik mijn klasgenootjes scènes liet spelen. Op mijn 18e heb ik zelfs een echte documentaire gemaakt over de geschiedenis van Zandvliet, mijn middelbare school. De laatste jaren heb ik de draad weer opgepakt: vorig jaar verscheen Sync, mijn documentaire over de wereld van de Nederlandse nasynchronisatie.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik houd van het American Songbook, mooie, jazzy stukken, waarschijnlijk omdat dit het repertoire is dat mijn vader vroeger zong. Ook pop of klassiek kan ik waarderen, maar het moet wel melodieus zijn. Ik houd niet van ‘piep-knars-knormuziek’.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away: 200e aflevering vanuit Zwitserland

Het reisprogramma Rail Away bestaat al ruim twintig jaar. In elke aflevering aandacht voor markante spoorlijnen overal ter wereld. Met de trein als leidraad maakt de kijker kennis met bijzondere spoorlijnen, landschappen, culturen en bezienswaardigheden. De 200e aflevering komt vanuit Zwitserland, het treinenland bij uitstek. Uiteraard zal het vertrouwde stemgeluid van Bob van der Houven de reiziger op deze jubileumtrip begeleiden.

Vrijdag 11 januari 2019, 19.50 uur, NPO 2

Wat was je laatste schietgebedje?
“Op lastige momenten zou ik mijn vader graag nog eens om raad vragen. Hij was een man van weinig woorden, maar wat hij zei, deed ertoe. Ik doe geen echte schietgebedjes, al heb ik wel een flinke dosis religie meegekregen op protestants-christelijke en katholieke scholen.”

Waar kun je om huilen?
“Ik ben een heel emotioneel mens en dus het perfecte slachtoffer van ‘emo-tv’. Grappig is dat ik als omroeper op Nederland 3 vaak een in memoriam moest inspreken. ‘Als Bob dat doet, moet iedereen huilen,’ zeiden ze daar. Zelf geloof ik dat een goede tv-stem vooral neutraal klinkt. Wanneer kijkers zich na een film afvragen of er commentaar bij zat, heb ik het goed gedaan.”

Als kijkers zich afvragen of er commentaar bij zat, heb ik het goed gedaan

Welke vraag moet elk mens zichzelf stellen?
“Twee vragen: ‘Denk ik wel genoeg aan anderen?’ Behandel andere mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Maar ook: ‘Laat ik na om iets te doen wat ik graag wil, en krijg ik daar later spijt van?’ Het is niet erg als je plan op een mislukking uitloopt, wel als je het niet hebt aangedurfd om het te proberen.”

Beeld: Tom Cornelissen en Joanne Brouwer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons