Jannica van Barneveld blikt terug op 2018

'Hoe zit het met Uw karakter God?'

Van de ene op de andere dag stopte de lever van Jannica (29) ermee. Hij ging ‘gewoon’ kapot. Jannica werd zo ziek, dat ze al snel op het randje van de dood lag. Net op tijd was er een donorlever beschikbaar. De Visie-redactie blikt terug op een bijzonder interview uit 2018 en vraagt Jannica van Barneveld hoe het nu gaat.

“Iedere avond dank ik God voor de blijdschap die ik in het leven ervaar. Tegelijk bid ik: ‘Heer, neem dit nog niet van mij af. Ik geniet zo van dit leven.’ Toen ik dit voorjaar ernstig ziek was en uiteindelijk een donorlever kreeg, heb ik Gods aanwezigheid niet zo ervaren als ik dacht en hoopte. Ik had wel een stukje hemelpoort willen zien, zei ik in Visie.

Bang

Ik zie mezelf nog liggen op de ic-afdeling in het Erasmus Medisch Centrum. Biddend, huilend, piekerend, bang om na de transplantatie alsnog te sterven. Ik smeekte: ‘Geef me rust, geef me een vredig gevoel!’ Mijn voorganger zei: ‘Je mag ook schieten naar de hemel.’ Dat heb ik gedaan. ‘God, hoe zit het met Uw karakter? Waarom zie ik nu niks van wie U bent?’ Na een periode van veel emoties en vragen kan ik zeggen dat God goed is, ook wanneer mijn omstandigheden dat niet zijn. Meer dan ooit weet ik dat mijn leven in Zijn handen is en dat ik zonder Hem niks kan beginnen.

Operatie

Nu gaat het goed met me. Ik fiets weer, kan naar de dierentuin met mijn dochtertje en ik hoef overdag niet meer te slapen. Wel moet ik in januari nog een operatie ondergaan, omdat mijn nieuwe lever te groot is om de binnenwand van de buik goed te laten sluiten. Het zit nog niet strak, zeg maar, en dat voel ik ook. De artsen zeggen dat het een vrij kleine ingreep is vergeleken bij wat ik achter de rug heb, maar ik zie ertegen op. Ik ben bang om weer een bacterie of infectie op te lopen.

Lijden

Tegelijk ben ik me ervan bewust dat er nog zo veel mensen met lijden te maken hebben. Mijn verhaal kwam breeduit in de christelijke media, maar dat geldt niet voor iedereen die een donororgaan nodig heeft. Door mijn situatie is er nieuwe aandacht gekomen voor orgaandonatie en daar ben ik blij om. Ik sluit met het jaar ook een periode van ziek-zijn af. Het leven gaat verder, en ik ben niet alleen mijn ziekte. Maar ik zal deze gebeurtenis en alle lessen die erbij hoorden wel altijd met me meedragen."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons