Is Europa nog veilig voor Joden?

Onderzoek: Joden in Europa krijgen vaker met antisemitisme te maken

in Christelijk Nieuws

Negen op de tien Joden in Europa krijgen vaker met antisemitisme te maken, blijkt uit een EU-breed onderzoek. Voor hun gevoel is antisemitisme de laatste vijf jaar toegenomen. Vooral online is de situatie problematisch geworden.

De Fundamental Rights Agency (FRA), een agentschap van de EU dat metingen verricht op het gebied van racisme en discriminatie, deed onderzoek in twaalf landen, waaronder Nederland. Ruim 16.000 Joden van 16 jaar of ouder hebben de enquête ingevuld. In Nederland waren dat er 1202. De overige deelnemers waren afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Hongarije, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen woont volgens het onderzoek zo'n 96 procent van alle Joden in de EU.

Fysiek lastiggevallen

Ruim een kwart van de ondervraagden is het afgelopen jaar fysiek of verbaal lastiggevallen. 47 procent vreest daar het komende half jaar slachtoffer van te worden. Vier op de vijf Joden doen geen aangifte van ernstige incidenten, omdat ze denken dat het niets zal veranderen.

Emigreren

Uit het FRA-rapport blijkt verder dat een derde van de ondervraagden Joodse evenementen of religieuze locaties mijdt uit angst voor antisemitisch geweld. 38 procent van de Europese Joden overweegt te emigreren, omdat ze zich niet veilig voelen in het land waar ze wonen.

Over dat laatste twitterde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "Voel schaamte, grote schaamte. Maar liefst 38% van de Europese Joden overweegt te emigreren vanwege antisemitisme. Maar laten we ons hier niet bij neerleggen. Nooit. Europa zal zijn Joodse gemeenschappen beschermen of zal niet zijn."

Daders

Een klein deel van het onderzoek richtte zich op diegenen die verantwoordelijk zijn voor Jodenhaat. In West-Europese landen worden extremistische moslims vaak genoemd als daders van antisemitisme. In Polen en Hongarije gaat het volgens het rapport vooral om mensen met ‘rechtse politieke voorkeuren’.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons