Hoe voorkom je als opvoeder dat je boos blijft?

Tips van Yvonne Bijl

Wanneer ik mijn kinderen heb gecorrigeerd, merk ik dat zij daarna snel overgaan tot de orde van de dag. Bij mij duurt het echter even voordat ik weer leuk en gezellig kan doen. Daar baal ik van. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet zo blijf hangen in mijn eigen boosheid?

Het mooie aan kinderen is dat zij jou als opvoeder geregeld een spiegel kunnen voorhouden. Dat gaat vaak onbewust. Je kunt balen van jezelf als opvoeder; van hoe je reageert, of wat iets met je doet. De manier waarop je reageert, kan soms best confronterend zijn.

Schone lei

Wanneer kinderen een akkefietje hebben met elkaar, zie je dat zij baat hebben bij een goede oplossing. Daarna is het vaak goed. Zij gunnen zichzelf en de ander vrij makkelijk een schone lei. Daaraan kan menig volwassene een voorbeeld nemen. Maar als opvoeder kan het frustrerend zijn dat jij wel blijft zitten met een boos of chagrijnig gevoel. Je baalt van de verpeste sfeer in huis door het geruzie van de kinderen. Maar het meest baal je van je eigen gedrag. Jij kunt jezelf niet hervatten en zij wel.

Wilsbesluit

Het is goed om naar je eigen frustraties te kijken. Wat irriteert mij zo in deze situatie? Soms is de verklaring makkelijk te geven. Het is bijvoorbeeld al vaker voorgekomen die ochtend. Of de ruzie speelde zich net ook al af, maar dan tussen twee andere kinderen.

Wanneer je baalt van je eigen boosheid, weet dan dat je een keus hebt. Je hoeft er niet in te blijven hangen. Dat klinkt verstandelijk en heel actief, en dat is het ook. Je kunt ervoor kiezen niet meer boos te zijn. Voel je dit dan ook zo? Nee, vaak niet. Het is puur een wilsbesluit: ik kies ervoor niet meer boos te zijn, want het helpt me niet. Dat kun je hardop uitspreken, of in je hoofd.

Spreek het uit naar God

Wat we vaak vergeten, is dat we dit niet alleen hoeven te doen. De dialoog die je met jezelf in je hoofd hebt, kun je ook met God hebben. Je mag als Zijn kind naar Hem toe met je boosheid en frustraties. Hoe dan? Gewoon door te bidden. In je hoofd of hardop. Spreek het uit naar Hem, of, als je dit lastig vindt, schrijf het aan Hem. Vraag of Hij jou wil vullen met Zijn bovennatuurlijke rust. Het is een keus die je maakt met je verstand. Daarna zul je merken dat je gevoel erin meegaat. Niet altijd misschien, maar vaak wel. Even boos of gefrustreerd zijn is oké, het is alleen zonde van je tijd om erin te blijven hangen. Je vreugde wordt geroofd en de sfeer in huis is niet fijn. En we gedijen allemaal in een sfeervolle omgeving.

Opnieuw beginnen

We weten dat kinderen gemakkelijk met een schone lei kunnen beginnen. Heerlijk! Maar weet dat iedereen bij God altijd opnieuw mag beginnen, met een schone lei. Hij gunt het ons. Gun jij het jezelf ook?

Tips

  • Wanneer je in je hoofd gesprekjes met jezelf hebt over dingen waarvan je baalt, praat hier dan over met God. Voer de dialoog met Hem, in plaats van met jezelf.
  • Kom je frustraties onder ogen. Heb je helder welke het zijn, dan is de oplossing ook dichterbij.
  • Maak met hout en schoolbordverf een ‘oude lei’. Je kunt hier bemoedigende woorden of teksten op schrijven. Maar je kunt ook je chagrijnige momenten opschrijven en daarna letterlijk een schone lei maken. Zo wordt visueel wat je innerlijk hebt gedaan.

 

Leestip

Leestip

‘Strijd in je denken’, Joyce Meyer, uitgeverij ’t Gulden Boek, 280 blz., € 16,95.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons