Hoe een gebombardeerde Syrische kerk toch bleef bestaan

'Wij zijn het zoutend zout van de Syrische samenleving'

in Christelijk Nieuws

Tijdens de Syrische burgeroorlog werd er in 2012 hevig gevochten in de Syrische stad Aleppo. Grote delen van de stad werden verwoest, waaronder de Arabische presbyteriaanse kerk. Zes jaar later zoekt journalist Jaco Klamer de gemeenteleden op. “God beschermt ons, ook in tijden van oorlog en verdriet.”

Een bom zorgde er zes jaar geleden voor dat er van het kerkgebouw van de ge- meente in Aleppo – die vanuit Nederland gesteund wordt door de GZB – niets meer overbleef. “Drie en een half jaar lang hadden we geen kerkgebouw,” zegt de Syrische dominee Ibrahim Nseir. De jihadisten die verantwoordelijk waren voor de aanslag, waren daar blij mee. De predikant vertelt dat ze filmpjes maakten waarin ze vierden dat er niets meer over was van het kerkgebouw. “Ze riepen: ‘We hebben het gebouw verwoest van mensen die in drie goden geloven.’”

Vaste burcht

Toen ze geen gebouw meer hadden, kwam de gemeente samen in een appartement op vierhoog. “Op een zondag ontplofte een grote bom vlak bij de flat,” gaat Ibrahims echtgenote Tami Dekrmnji verder. “Dat gebeurde precies toen we het lied ‘Een vaste burcht is onze God’ zongen, het lied van Maarten Luther. God beschermt ons, ook in tijden van oorlog en verdriet.”

Zoutend zout

Voordat de Syrische burgeroorlog uitbrak, bestond de protestantse kerk in Aleppo uit bijna vijfhonderd gezinnen. Dat aantal is inmiddels teruggelopen naar zestig. Op dit moment telt de stad in totaal nog zo’n dertigduizend christenen, slechts een tiende van wat het voor de oorlog was. “Ik wil graag in Aleppo blijven, want we hebben deze stressvolle oorlogstijd al doorstaan,” zegt Eleonor, de dochter van Tami en Ibrahim. Haar moeder vult aan: “Wij hebben Syrië niet verlaten. Wij zijn het zoutend zout van de Syrische samenleving.”

De kerk van Ibrahim en Tami blijft zich inzetten om andere stadsbewoners en vluchtelingen in Aleppo te helpen, onder wie Abeer en Lama Ziadeh. Deze gemeen- teleden vluchtten vanuit Idlib naar Aleppo. “We vluchtten omdat extremisten elke dag schreeuwden dat de vlag van moslims overal zal waaien,” vertellen ze. “Onderweg zagen we veel onthoofde soldaten, we waren bang dat we zouden worden tegengehouden door jihadisten van al-Nusra. Dat gebeurde bij onze buren die wilden vluchten.”

Nette pakken

Ook Abdallah Ibrahim, die burgemeester was van het christelijke dorpje Ohansanei, vluchtte naar Aleppo. Hij is blij met de kerkdiensten en het werk dat hij er kan verrichten. “Dat is het mooiste wat ik heb,” lacht hij, en voegt eraan toe dat hij hoopt dat Nederland wil helpen bij de wederopbouw van de verwoeste huizen. “Wij zien er netjes uit, maar staar je niet blind op onze nette pakken. Het hoort bij onze cultuur dat we zondags het mooiste aantrekken wat we hebben, terwijl we in bittere armoede leven. Die armoede valt bijvoorbeeld op als kinderen vertellen dat ze in de kerk voor het eerst sinds tijden weer wat vlees eten.”

Tekst en beeld: Jaco Klamer

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons