Hebben de Franse 'gele hesjes' gelijk?

Buitenlandcommentator Jan van Benthem: 'De vraag is wie zij precies zijn'

in Christelijk Nieuws

Je kunt de radio of tv niet aanzetten, of je hoort over de 'Franse gele hesjes'. Maar waarom zijn deze mensen nu zo boos? En hoe terecht is deze onvrede, die zich inmiddels over Europa verspreidt? In het radioprogramma EO Live wierp buitenlandcommentator Jan van Benthem dit weekend zijn licht op de zaak.

“De 'gele hesjes' zijn en blijven boos, omdat de economische situatie voor hen nog steeds niet echt is veranderd," stelde Van Benthem. "Ze vinden dat zij door de Franse regering worden achtergesteld. Er is sprake van een groeiende ongelijkheid in inkomen. Vooral het platteland van Frankrijk is betrekkelijk arm, en president Macron is in hun ogen een president van de rijken.”

Nationale toespraak

Volgens Van Bethem heeft de Franse president hen ook teleurgesteld doordat hij naar aanleiding van de protesten geen mooie nationale toespraak heeft gehouden. Oud-presidenten zoals Jacques Chirac en François Mitterrand konden dat wel. Macron liet dat tot nu toe aan de Franse premier over. Deze heeft steeds moeten uitleggen dat de regering in gesprek probeert te komen met de 'gele hesjes. Maar de vraag is: wie zijn deze 'gele hesjes' precies?”

Relschoppers

De 'gele hesjes' kunnen volgens Van Benthem in twee groepen verdeeld worden: de originele 'gele hesjes', en de ‘casseurs'. “Casseurs zijn relschoppers, die van de gelegenheid gebruikmaken om ook nationale symbolen in Frankrijk aan te vallen. Dat heeft veel Fransen diep geraakt. Want daar moet je met je vingers vanaf blijven. De originele 'gele hesjes' willen dat ook niet. Op Franse journaals was te zien hoe zij grote houten panelen weer rechtop tegen winkels zetten om plunderingen te voorkomen."

Beluister hier het hele gesprek met Jan van Benthem.

Reacties van de Franse overheid

  • De Franse minister van Financiën noemt de gelehesjes-protesten “een ramp voor het bedrijfsleven en een ramp voor onze economie".
  • Minister Le Drian van Buitenlandse Zaken laat weten dat Frankrijk een onderzoek is begonnen naar mogelijke Russische bemoeienis met de gelehesjes-protesten. Socialmedia-experts stellen dat het erop lijkt dat zeshonderd Twitter-accounts het conflict willen uitvergroten.
  • President Emmanuel Macron heeft voor vandaag vertegenwoordigers van onder meer vakbonden en werkgevers uitgenodigd voor overleg met hem in het Élysée in Parijs. 
  • Emmanuel Macron houdt maandag een toespraak op tv, waarin hij zich tot het Franse volk wendt.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons