Harm Edens in tv-show 'Zet 'm op': 'CliniClowns niet alleen maar grappig'

Zaterdag, 20.30 uur, NPO 1

Samen met Anne-Mar Zwart presenteert Harm Edens zaterdagavond het tv-programma Zet ’m op! (EO) om zo veel mogelijk donateurs binnen te halen voor CliniClowns. "Tijdens de show gaan de clowns langs bij zieke kinderen, die niet weten dat een van hen stiekem een BN’er is," vertelt Harm.

Wat betekenen CliniClowns voor kinderen?
“Het mooie aan de CliniClowns is dat ze niet alleen maar grappig zijn. Ze spelen een belangrijke rol in de begeleiding van de kinderen, die daardoor relaxter toeleven naar een operatie en daar vaak beter van herstellen.”

Wat maakte je mee toen je een dagje meeliep?
“Veel mensen weten niet dat CliniClowns ook veel betekenen voor ouderen met dementie. Het muziekgeheugen blijft het langst bestaan, dus ze leven helemaal op als er een clown met een accordeon binnenkomt. Ik voerde een heerlijk gesprek met een lieve, oude dame die met me begon te flirten. Petje af voor iedereen die met veel liefde en inzet werkt op dit soort afdelingen.”

Wie is Harm Edens?

• 57 jaar.
• Studeerde Nederlands en theaterwetenschap.
• Schreef comedyseries als In de Vlaamsche Pot, ‘t Zonnetje in Huis en Hij & Julia.
• Presenteert NPO-programma’s als Dit was het nieuws en De tv-kijker van het jaar; Gelderse Koppen en het Vierdaagse Journaal op Omroep Gelderland.
• Is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en van de stichting Care4Tina, die in China kinderen met schisis helpt.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Paul Simon, omdat ik ook wel een keer met een gitaar om mijn nek een mooi liedje wil zingen voor een grote zaal vol mensen. Maar ook met een wereldleider als Donald Trump, om dan wél met de rest van de wereld bij elkaar te gaan zitten om de aarde te redden. Als we zo doorgaan, hebben we straks geen planeet meer. De schepping is dramatisch in gevaar, om in EO-termen te spreken.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Dat zijn er twee. De Achterhoek, waar ik woon, met zijn coulisselandschap, buitenplaatsen, de Veluwezoom en de rivier de IJssel. Je komt er tot rust. Net als in Schotland, waar het landschap adembenemend mooi is. Ik vind het onbegrijpelijk dat vakantiegangers helemaal naar Bali vliegen. Een mens kan toch maar een beperkt aantal indrukken aan.”

Zet 'm op!: BN’ers verrassen kinderen als CliniClown

In de grote eenmalige fondsenwervende tv-show Zet ‘m op! worden zieke kinderen verrast door de CliniClowns. Wat de kinderen niet weten is dat een van de clowns hun idool is. Zo bereiden Rico Verhoeven, André van Duin, K3 en Pleun Bierbooms zich in het diepste geheim voor om mee te spelen als CliniClown. Herkennen de kinderen hun idool als ze worden verrast? De Evangelische Omroep en Stichting CliniClowns Nederland slaan tijdens deze tv-avond de handen ineen om het belang van het werk van de CliniClowns te laten zien. De presentatie van de avond is in handen van Harm Edens en Anne-Mar Zwart.

Zaterdag, 20.30 uur, NPO 1

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Ik ben geen bidderig type, want bidden is voor mij het verleggen van je verantwoordelijkheid. Als ik een ‘schietgebedje’ doe, is het een signaal dat ik mezelf weer even bij elkaar moet rapen. Dat had ik twee jaar geleden, toen ik in Kenia bij de grootste slagtandenverbranding ooit was. Ik moest er voor de camera verslag van doen, terwijl ik me daarvoor eigenlijk te verdrietig voelde.”

Wat ben je kwijtgeraakt?
“De onbevangen verwondering die mijn zoon van 5 nog wel heeft. Dat is ook mooi aan het werk van de CliniClowns. Aan een kind zien zij meteen of hun benadering werkt of niet. Een kind heeft nog zo’n open blik, dat je het altijd meteen merkt.”

Wat is geluk voor je?
“Geluk is een overschat begrip. Het lijkt wel of we ‘recht’ hebben op een fantastische partner, leuke kinderen, fijne vakanties, interessante vrienden en nog veel meer. Ik kan met weinig tevreden zijn. Dat hedonistische najagen van geluk spreekt me niet zo aan.”

Beeld: Willem-Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons