Gerrit Albada filmt voor EO 'Rail Away' in Zwitserland

Jubileumreis in 200e aflevering: vrijdag 11 januari, 19.45 uur, NPO 2

Rail Away

Voor de 200e aflevering van Rail Away reizen de kijkers af naar Zwitserland. Gerrit Albada, een van de twee cameramannen van het programma, sjouwde deze zomer met zijn camera door de alpenweiden. Vrijdag 11 januari zendt de EO de jubileumaflevering met de mooiste treinreizen door Zwitserland uit op NPO 2.

Wat vraagt het programma van jou als cameraman?
“Voor andere programma’s leg ik soms ook lange afstanden af, dus dat is niet nieuw. Voor De Wandeling, een programma dat ik destijds maakte met Hella van der Wijst, liep ik het hele interview achteruit. Dan vertrouwde ik op geluidsman Jan Olsman, die me vasthield en soms net op tijd een steen of tak wegschopte. Met hem trek ik ook op als we voor de EO Rail Away opnemen. Dat we allebei vogelaars zijn, schept een band.”

Hoe combineer je je vogelhobby met 'Rail Away'?
“Als ik de kans krijg, schiet ik tussen de bedrijven door snel wat beelden van bijzondere vogels die ik onderweg spot. Tijdens elke expeditie van het programma duikt wel een speciale soort op. Bij de laatste opnames in Zwitserland was dat de notenkraker, een mooie kraaiachtige die in sommige jaren als wintergast naar Nederland komt.”

Wie is Gerrit Albada?

• 58 jaar.
• Werkt als freelance cameraman.
• Maakte filmopnamen voor talloze tv-programma’s, waaronder De Wandeling, Man bijt hond, Nederland Zingt op Zondag en Het gevoel van de Vierdaagse.
• Is fervent hardloper; loopt elk jaar een marathon.
• Filmde in augustus in 4K (de hoogste kwaliteit) de jubileumaflevering van Rail Away, die overigens ‘slechts’ in HD wordt uitgezonden. De 4K-versie wordt bewaard voor mogelijke toepassingen in de toekomst.

Wat wilde je als kind worden?
“Eigenlijk wist ik het nooit zo goed, zelfs niet toen ik mijn havodiploma had gehaald. Daarom heb ik eerst een jaar op de boerderij van mijn vader gewerkt, maar ik wilde zelf geen boer worden. Toen moest ik in militaire dienst, waarna ik aan een docentenopleiding Nederlands en Engels begon. Zodra ik bij een videocursus achter een camera ging staan, wist ik pas waarvan ik mijn beroep wilde maken.”

Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?
“Als ik te laat eet, merk ik dat ik te weinig energie heb. Dan word ik chagrijnig. Daarom zorg ik dat ik tijdens mijn klussen wat proviand in de auto heb liggen, voor het geval dat de lunch moet worden uitgesteld.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Onlangs stond ik voor een kruising te wachten, toen de auto voor mij opeens achteruit reed. Ik toeterde en dacht: dat zal toch wel helpen? Nee dus, want de auto reed tegen de mijne aan. Een jonge vrouw stapte overstuur uit. Ze was in de war geraakt door de voorrangssituatie op het kruispunt. Wat er net voor deze kleine botsing door me heen ging, was meer een gedachte dan een gebed.”

Vliegen moet duurder worden, en met de trein reizen juist goedkoper

Ben je gedoopt?
“Ik ben Nederlands-hervormd gedoopt. Tot in mijn tienerjaren moest ik mee naar de kerk, maar ik kan me niet herinneren dat ik zelf ooit geloofd heb. Maar ik ken de christelijke wereld goed. Ik heb veel voor Nederland Zingt op Zondag gefilmd, toen ds. Arie van der Veer daarin nog iedere week een meditatie hield. In het begin vond ik het vreemd dat hij voor iedere opname voorging in gebed. Toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het een mooie manier om samen aan een klus te beginnen.”

Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Ik maak me zorgen over de manier waarop we de aarde uitputten en vervuilen. Ik zou er een speerpunt van maken de uitstoot van schadelijke stoffen te stoppen. Vliegen moet duurder worden, en met de trein reizen juist goedkoper.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Rail Away Matterhorn
Cameraman Gerrit Albada en geluidsman Jan Olsman bij de Matterhorn.

Rail Away: afleveringen

Vrijdag 11 januari: 200e aflevering vanuit Zwitserland: Furka – Oberwald – Zermatt  – Matterhorn
In deze aflevering van Rail Away stoomtreinen op het Furka-bergmassief. Een van de mooiste treinreizen door Zwitserland brengt ons met de Glacier Express naar Zermatt, bekend van de Matterhorn. 
19.45 uur, NPO 2

Vrijdag 11 januari: Nacht van Rail Away 
Als feestelijk eerbetoon zendt de EO de hele nacht Rail Away uit. De kijker doorkruis per trein de wereldkaart met van elk continent twee afleveringen uit een recent of ver verleden, en uit Europa zelfs zes.
vanaf 23.45 uur, NPO 2

Vrijdag 18 januari: 201e aflevering vanuit Frankrijk: Annecy – St-Gervais-Les-Bains – Bellevue
In deze gloednieuwe 'sneeuwaflevering' maken we kennis de Franse regio Savoie Mont-Blanc. Vanuit Annecy reizen we naar St-Gervais-Les-Bains, waar we overstappen op de Tramway du Mont-Blanc. 
19.50 uur, NPO 2 

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons