Eén op de vier Nederlanders viert eenzame Kerst

Leger des Heils ziet kansen voor kerken

in Christelijk Nieuws
Eenzame Kerst

Voor 66 procent van de Nederlanders is Kerst vooral samenzijn met familie en vrienden. Ruim een kwart gaat tijden de feestdagen naar de kerk en één op de vier Nederlanders voelt zich eenzaam tijdens Kerst. Dat blijkt uit een kerstonderzoek van het Leger des Heils.

In het onderzoek ging het om de vraag wat Kerst voor Nederlanders betekent en welke plaats geloof en de kerk hierin hebben. Bijna 40 procent denkt aan lekker eten. Iets meer dan 20 procent geeft aan de geboorte van Jezus te vieren. Opmerkelijk is dat voor 13 procent de kerstdagen een periode van stress en verplichtingen zijn.

Kerstverhaal verteld aan kinderen

Volgens 86 procent van de ondervraagden zijn de drie belangrijkste elementen van het kerstverhaal de geboorte van Jezus (78%), Maria (50%) en Jozef (36%). Voor meer dan de helft is het belangrijk dat het kerstverhaal aan kinderen wordt verteld, 32 procent vindt dat ouders dit moeten beslissen. Over de manier waarop het kerstverhaal doorgegeven moet worden, verschillen de meningen: 45 procent is van mening dat dit op scholen verteld moet worden, 32 procent ziet het als een taak van de ouders of familie en 13 procent ziet hier een rol voor de kerken.

Redenen om naar de kerstdienst te gaan: samenzijn, het kerstverhaal en de muziek

Kerstmuziek

Bijna iedereen (93%) viert de kerstdagen thuis, bij familie en/of vrienden. Iets meer dan een kwart (26%) gaat met Kerst naar de kerk, van wie 5 procent normaal niet naar de kerk gaat. De belangrijkste redenen om met Kerst naar de kerk te gaan zijn het samenzijn, het kerstverhaal horen en de kerstmuziek.

Iets doen tegen eenzame Kerst

Opmerkelijk is dat 79 procent van de ondervraagden denkt dat mensen in Nederland zich met Kerst eenzamer voelen. Bijna een kwart (24%) voelt zich daadwerkelijk eenzaam rond de kerstdagen. De bereidwilligheid van Nederlanders om tijdens Kerst iets te doen tegen eenzaamheid is groot: de helft geeft tijdens de kerstdagen extra aandacht aan anderen. Bijna drie van de tien Nederlanders doet niets om de eenzaamheid van anderen tijdens Kerst te verminderen, maar zou dit wel willen.
Ook blijkt dat een kwart van de eenzame mensen meer aandacht zou willen van familie, buren of kennissen en dat 8 procent naar een kerstmaaltijd of bijeenkomst zou willen.

Kansen voor kerken

“We moeten in actie komen," stelde Hannelise Tvedt, commandant van het Leger des Heils, naar aanleiding van het onderzoek. "Voor onze medemens, of je nu wel of niet gelooft in het kerstverhaal. En laten we het vooral praktisch aanpakken. Dat kan heel eenvoudig. Ga even koffiedrinken bij je tante, in plaats van een WhatsApp-berichtje te sturen. Of breng een paar zelfgebakken oliebollen bij de alleenstaande buurman.”

Ga even koffiedrinken bij je tante, in plaats van een WhatsApp-berichtje te sturen

Tvedt ziet ook kansen voor kerken. “Van de mensen die met Kerst niet naar de kerk gaan, zou drie op de tien dit overwegen als er samen met mensen die het minder hebben of met buurtgenoten Kerst gevierd wordt. Of als er een gezamenlijke kerstmaaltijd is en ook wat meer amusement. Volgens mij is dat precies de boodschap van het kerstverhaal: dat we aan Jezus, als een soort cadeau voor zijn geboortedag, wat meer omzien naar elkaar."

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons