Dominee Arie van der Veer blikt terug op 2018

‘De file komt weer op gang’

Op 9 april werd dominee Arie van der Veer getroffen door een herseninfarct. Hoe is het nu met dominee Arie? Visie blikt met hem terug op het afgelopen jaar. "Ik beleef dingen intenser."

“Mijn gezondheidstoestand vergelijk ik met een file die weer op gang komt. Als alles weer rijdt, kun je je niet meer voorstellen dat je net stilstond. Afgelopen voorjaar kreeg ik een herseninfarct. In 2001 kreeg ik een kunstaorta en waarschijnlijk liep ik een infarct op door stolsels op die plek. Ik ben er wonderwel bovenop gekomen en je ziet aan de buitenkant nauwelijks iets aan me. Ik onderneem weer net zo veel als vorig jaar.

Prostaatkanker

Het spannendst blijft de prostaatkanker. Kanker is een soort spook; je weet nooit wanneer en waar het opduikt. Mijn bloedwaarden worden goed in de gaten gehouden. Als ze te hoog zijn, moeten de artsen ingrijpen. Zo’n ziekte bepaalt je leven meer dan een infarct waarvan je herstelt. Ondertussen ga ik gewoon door met mijn werk. Voor Visie heb ik de meditaties voor de komende maanden al klaar. Verder maak ik overdenkingen voor 'De Kapel' en voor elke zondag nog een nieuwe preek, want oude preken gebruik ik niet meer. Dat voelt alsof ik een verhaaltje sta af te draaien, en dat wil ik niet.

"Ik beleef dingen intenser"

Emotioneler

De eerste dienst na het infarct herinner ik me goed. Ik moest hier in Zwolle het podium op en dacht: hoe ga ik dat doen? Daar dacht ik vroeger natuurlijk nooit over na. Ik leef bewuster. Pas schreef ik op Facebook dat mijn vrouw Ees en ik met het ouder worden ook emotioneler zijn. We hebben drie jaar geleden onze oudste zoon verloren, dus dat verklaart het voor een deel, maar we beleven dingen sowieso intenser en gebeurtenissen roepen meer herinneringen op. Prediker 12 zegt dat je van je jonge jaren moet genieten, ‘eer de kwade dagen komen’. Vroeger sprak ik makkelijk over ouderdom, maar nu Ees en ik het zelf meemaken, merk ik dat 65-plussers binnen de EO-doelgroep wel wat meer steun kunnen gebruiken. Ik hoop er nog een tijdje voor ze te kunnen zijn.

Jakob

Op dit moment verdiep ik me in het leven van Jakob. Hij ontmoet God in een droom bij Betel, maar het duurt jaren voordat hij teruggaat naar die plek. God moet hem ertoe aansporen en zegt dan: ‘Ik ben de God van Betel.’ Bij Betel komt de hemel de aarde binnen. Dat God zichzelf zo voorstelt, betekent dat Hij nog steeds die verbinding met ons wil. Dat ervaar ik elke dag.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons