'Doelgroepbijbels zijn niet in balans, maar hangen scheef'

Blog van Tim van Wijngaarden

“Wat heb jíj nou gekregen van de sint?” Hope, mijn sponsorkind, kijkt me aan vanaf zijn zonnige foto. “Dat is geen cadeau,” brom ik, “het is promotiemateriaal. Gekregen om iets aardigs over te zeggen.

“Wat is het?” vraagt Hope nieuwsgierig. “Een soort boek? Het ziet er gek uit.” “Het is een bijbel,” zeg ik. “Weer zo’n doelgroepbijbel. Da’s hip tegenwoordig: ieder zijn eigen Bijbel. De mannenbijbel, de vrouwenbijbel, de groene Bijbel, de roze, de gele, de zwartepietenbijbel: ieder zijn eigen heilige schrift, met zijn eigen favoriete stokpaardjes geel-gemarkeerd. Hoef je de rest niet meer te lezen. Deze heet de rechte Bijbel: voor rechtvaardigheids-gekkies.”

Hope: “Wat een rare vorm. Hij loopt schuin!” “Da’s een schuine grap van de uitgever,” zucht ik. “Het is de rechte Bijbel, maar hij kan niet rechtstaan. Ze hebben dit boek schuin afgesneden en dat betekent dat er kilo’s papier zomaar verloren gaan. Zonde van al dat papier: onrecht! Dit is precies het probleem van doelgroepbijbels: ze hangen scheef, zijn niet in balans. Zeker met al die rechtvaardigheidsmaniakken die bijgedragen hebben aan deze Bijbel: die zijn de lichtheid ver voorbij en prediken dat we eigenhandig het koninkrijk en de gerechtigheid hier en nu uit de grond moeten stampen. En het is nooit genoeg. Het kan altijd rechter. Het is gewoon té recht. Net zoals de groene Bijbel té groen is en de kinderbijbel té kinds.”

Hope verbouwereerd: “Nou ja?! Kleine daden van recht zijn toch mooi? Als iedereen denkt dat het koninkrijk vanzelf komt, gaat niemand vluchtelingen helpen of in achterbuurten sociaal werk doen. En volgens mij doen heel veel mensen dat, geïnspireerd door die geel-gemarkeerde teksten uit jouw schuine bijbel. Als iedereen denkt dat hij druppelt op een gloeiende plaat, zou niemand een sponsorkindje nemen.” “Een sponsorkind neem je niet, die krijg je!” blaf ik.

Hope gaat onverstoorbaar verder: “Het zijn alledaagse daden die de wereld rechtvaardiger maken. Gewoon attent zijn. Op tijd een kerstkaart sturen, bijvoorbeeld.” “Kak! De kerstkaart. Die moet ik nog aan je sturen!” Ik stuif op en met een rood hoofd sprint ik naar mijn computer. “Vergeet het kerstfonds niet voor mijn cadeautje,” roept Hope nog. “Dat ben ik nog nooit vergeten!” piep ik terug. Hope glimlacht: “En terecht!”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons