De woongroep en ik

Blog van Tijs van den Brink

Ik ben niet gemaakt voor een woongroep. Als mijn vrouw in het verleden weleens voorzichtig polste of ik daar iets voor voelde, had ik maar weinig tijd nodig om die suggestie onmiddellijk kapot te maken.

Gewoon, geen polonaise aan mijn lijf. Ik hecht aan privacy. En van die groepsgesprekken waarin we zouden moeten praten over wie wanneer de vaat doet, of – nog erger – persoonlijke gevoelens, die konden me gestolen worden.

Tot vorige week. Toen vond ik mezelf terug in de Augustanahof in Amsterdam. Dat is een woonproject van de Lutherse diaconie ter plaatse. Het ontstaan van de hof had een treurige aanleiding: de kerk was leeg komen te staan, bij gebrek aan belangstelling. Besloten werd appartementen in het kerkgebouw te maken, zestien om precies te zijn.

Een soort ballotagecommissie heeft beslist wie er mogen wonen: elf wat oudere mensen en vijf jongeren. Ze hebben allemaal hun eigen appartement, maar delen bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger. Eens per week houden ze op zondagavond gezamenlijk een vesper en eens per maand wordt er samen gegeten en vergaderd. De bewoners houden de tuin bij en de hof heeft ook de ambitie een ontmoetingsplek te zijn voor mensen uit de buurt.

Toen ik er op bezoek was, voor een reportage die komende zondag in het programma NieuwLicht te zien is, werd er net gezamenlijk koffiegedronken. Eerlijk gezegd vond ik het er heel fijn. De bewoners hadden het enorm gezellig samen. Ik was natuurlijk, journalist als ik ben, direct geïnteresseerd in de dagelijkse irritaties en ruzies. Die bleken zich te beperken tot het niet verwijderen van de pluisjes uit de droger...

Eerlijk gezegd zie ik het helemaal voor me. Als de kinderen het huis uit zijn, verhuizen wij naar een mooie plek, liefst een beetje buitenaf. Met een groepje vrienden bij elkaar, in een leegstaande kerk inderdaad, of desnoods in een kasteel (wel gelijkvloers natuurlijk, of met een lift). Samen oud worden. Samen koffiedrinken. Samen voetbal kijken. Een kapelletje voor de dagsluiting. Elkaar helpen als dat nodig is.

Wel gewoon met een eigen appartement, hoor. En een eigen douche. En over die wasdroger wil ik best een paar uur vergaderen. Ik word al rustig als ik eraan denk...

Bekijk hier de aflevering van Nieuwlicht.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons