De Paulus-bekering van een moslimterrorist

‘Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil’

“Ik haatte christenen met alles wat in mij was. Bij veel aanslagen heb ik christenen onthoofd en zwangere vrouwen en kinderen vermoord.”

Het is het afschuwelijke relaas van Abdul uit Nigeria. Hij groeide op in een extremistisch milieu, waarin hij vooral te horen kreeg dat christenen slecht zijn. Vijanden van de islam moet je haten en doden, zo leerde hij. Abdul groeide uit tot islamradicaal en was actief voor Al Qaida en Boko Haram. Samen met anderen viel hij christelijke dorpen aan. Iedere christen die hij doodde, was een overwinning.

Bijzondere droom

Tot Abdul ineens een reeks bijzondere dromen droomde. Hij zag de naam van Jezus geschreven en hoorde een stem zeggen: ‘Ik heb je geschapen en Ik roep je om Mij te dienen.’ Uiteindelijk besloot Abdul naar een kerk te gaan, en om niet op te vallen, ging hij op de achterste rij zitten.
Toen Abdul eindelijk naar de predikant durfde te gaan, en zijn verhaal vertelde, geloofde de predikant hem eerst niet. Maar Abdul had diep berouw over alles wat hij gedaan had en vroeg vergeving.

Bang voor moslimterrorist

Niet iedereen was blij met de bekering van Abdul. Sommige gelovigen renden de kerk uit, omdat ze bang voor hem waren. En toen zijn familie en bekenden hoorden van zijn ommekeer, namen ze zijn vrouw en drie kinderen af en probeerden ze hem te doden.
Nu woont hij in het christelijke zuiden van Nigeria en is hij een nieuw leven begonnen. Hij is betrokken bij het begeleiden van andere ex-moslims en gaat als evangelist regelmatig terug naar Noord-Nigeria. Daar verkondigt hij het evangelie, met dezelfde energie als waarmee hij ooit christenen vervolgde. “Het enige wat ik wil, is moslims vertellen dat Jezus de enige ware God is,” zegt hij.

Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil

Gemengde gevoelens

Richard Groenenboom van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) reisde de afgelopen jaren meermalen naar Nigeria, waar hij met diverse slachtoffers van Boko Haram sprak. Tijdens zijn laatste reis, begin december, ontmoette hij ex-moslimterrorist Abdul. Hoe luisterde hij naar zijn verhaal? “Met gemengde gevoelens,” reageert Richard. “Juist vanwege de verhalen van slachtoffers die ik ook ken. Het is ongelofelijk dat mensen tot zoiets in staat zijn. Tegelijkertijd vind ik het een wonder dat deze man als een Paulus is bekeerd. Het feit dat God ook dit soort mensen roept, maakt me stil.
Bovendien blijft deze man niet eindeloos terneergedrukt op zijn zonden zien – iets wat wij vaak doen – maar pakt hij zijn leven op, in de volle overtuiging dat hij is vergeven.”

Daarbij gaat Abdul soms zelfs roekeloos te werk, vertelt Richard. "Een medewerker van de lokale partnerorganisatie  van SDOK vertelde me dat Abdul een keer naar een moskee was gegaan, waar hij de microfoon uit de handen van de imam had getrokken en het evangelie verkondigde. Levensgevaarlijk, zeker in het islamitische noorden van Nigeria. Maar Abdul zegt: ‘Ik ben bevrijd en ik wil dat alle mensen bevrijd worden.’”

Rechtspreken

Richard Groenenboom in gesprek met de Nigeriaanse ex-moslimterrorist Abdul.

Wat Richard wel opmerkelijk vindt, is dat deze mensen niet voor het gerecht komen. “Toen ik Abdul vroeg wat zijn antwoord zou zijn aan slachtoffers die vinden dat er recht moet worden gedaan, zei hij: ‘Ik heb de misdaden in onwetendheid gepleegd, want ik leefde in duisternis. Laat het oordeel aan Jezus over. Hij gebruikt me nu om moslims het evangelie te vertellen.’ Veel christenen in Nigeria geloven dat Jezus hen heeft vergeven en dan is het klaar. Wij zeggen dat het recht zijn beloop moet hebben, maar dat ligt daar echt anders. Nog los van het feit dat het rechtssysteem daar natuurlijk slecht functioneert.”

Voor slachtoffers moet dit nog moeilijker zijn.
“Het aparte is dat slachtoffers er vaak net zo over denken. Ik ontmoette eens een Nigeriaanse man die ternauwernood een aanslag van Boko Haram had overleefd. Hij zei: ‘Deze mensen moeten bevrijd worden van het kwaad, zoals we dat allemaal moeten.’ Daar heb ik respect voor. Bovendien houdt deze houding mij een spiegel voor. Want hoe liggen wij in Nederland soms niet overhoop met medechristenen. De vraag is dan: vergeef je, of blijf je op je strepen staan? Vergeving bewaart je voor wrok en bevrijdt van bitterheid.”

Zijn predikanten blij als er een moslim bij hen op de stoep staat die zegt een visioen gehad te hebben?
“In eerste instantie zijn ze vaak bang en geloven ze het verhaal niet. Ik bezocht een predikant van een discipeltrainingsschool in het zuiden van Nigeria. Hij hoort vaak van ex-moslims dat ze niet welkom zijn bij een kerk. Maar moslims gaan niet zomaar naar een kerk; ze nemen daarmee een groot risico en verbranden alle schepen achter zich. Daarom organiseert deze predikant komend jaar een seminar voor voorgangers over de vraag hoe ze moeten omgaan met moslims die bij hen op de stoep staan.”

Beeld: Shutterstock

Meer info over SDOK in Nigeria.

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons