'De Nationale Wetenschapsquiz' viert 25-jarig jubileum

Zaterdag 29 december, 20.20 uur, NPO 2

in Mediatips
Nationale Wetenschapsquiz Ionica Smeet

In De Nationale Wetenschapsquiz (VPRO) breken drie duo’s hun hoofd over wetenschappelijke vragen. Wiskundige Ionica Smeets en psycholoog Pieter Hulst presenteren vanavond de 25e editie van het programma, dat is uitgegroeid tot een tv-traditie rond de feestdagen. 

Steeds vormt een wetenschapper een team met een kunstenaar. Hoogleraar kunstmatige intelligentie Catholijn Jonker met radicaal ecoloog Arne Hendrik, componist Merlijn Twaalfhoven met hoogleraar cardiologie Angela Maas en kunstenaar Alissa Rees met deeltjesfysicus Ivo van Vulpen. Tijdens de uitzending kunnen de kijkers online live meespelen via het tweede scherm

Deelnemers over 25 jaar 'NWQ'

Vanwege het 25-jarig jubileum van De Nationale Wetenschapsquiz ziet het programma er iets anders uit dan in voorgaande jaren. Zo keren deelnemers en winnaars van de allereerste 'NWQ' als deskundige terug in deze jubileumuitzending. Verder mogen wetenschappers in de kandidatenduo’s vertellen wat in de afgelopen 25 jaar het 'kantelpunt' in hun vakgebied is geweest.

'Wat heeft de wetenschap ons straks te bieden?'

Maar de wetenschap staat niet stil. Ionica en Pieter willen daarom van de wetenschappers weten welke ontwikkelingen ze in de komende 25 jaar verwachten. Omdat het door het jubileum een feestelijke uitzending is, zijn er bijzondere en spectaculaire proeven aangekondigd. 

De Nationale Wetenschapsquiz 2018

Zaterdag 29 december, 20.20 uur, NPO 2

Beeld: VPRO/Robert Lagendijk

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons