Christenen hebben alle reden om fier te zijn

Blog van Andries Knevel

Fier. Ik heb dit woord geleerd van priester Antoine Bodar. Hij hekelt het feit dat christenen te weinig ‘fier’ zijn op hun geloof.

Fier is een ander woord voor ‘trots’, maar met een andere gevoelswaarde. In het woord ‘fier’ zit iets meer bescheidenheid verscholen. Ik moest aan het woord denken bij de voorbereiding van twee gesprekken voor Andries, de serie die in januari weer start.

Christenen zijn te bescheiden

Harriette Verwey is een onlangs gepensioneerd cardioloog. Zij roept christenen op opener te zijn over hun geloof. “Wij zijn veel te bescheiden. We doen er alles aan ons geloof te bedekken. Maar waarvoor moet ik me schamen? Voor de almachtige God die ik dien?”
Harriette ziet dat andersgelovigen vaak meer voor hun geloof uitkomen dan christenen, en dat doet haar verdriet.

Opkomen voor ons geloof

Eenzelfde gedachte kwam ik tegen bij Nahed Salim. Ooit was ze moslima, daarna moslimfeminist, toen feminist en nu is ze christen. Ook zij typeert christenen als ‘bescheiden’. “In onze daden zijn we vaak wel christen, maar we benoemen het niet. Zeker in een tijd dat christelijke symbolen verdwijnen, zouden we veel meer achter ons geloof moeten staan. We zouden veel trotser moeten zijn op ons geloof.”
De liefdadigheid vanuit de westerse wereld heeft christelijke wortels, maar dat durven we nauwelijks meer te zeggen, vindt zij. Daarnaast zouden we in Nederland veel meer op moeten komen voor gevluchte christenen, die het vaak moeilijk hebben door bedreiging vanuit de islamitische hoek.

Te kwetsbaar in plaats van fier?

Beide vrouwen hebben me aan het denken gezet. Komen we te weinig uit voor ons geloof en komen we er te weinig voor op? Misschien zijn we wel te bescheiden geworden, omdat we ooit in Nederland een meerderheid waren, en nu moeten wennen aan een gemarginaliseerde positie. Misschien hebben we vroeger te grote woorden gesproken, en willen we ons nu kwetsbaar opstellen. Misschien...

Ik ben in ieder geval blij met de kritische woorden van Harriette Verwey en Nahed Salim.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons