Boekenpodcast De Eerste Zin met Robin Elias

‘Oker’ gaat over het verlies van een kind

De negende editie van boekenpodcast De Eerste Zin staat in het teken van Oker, het boek van Robin Elias (de schrijversnaam van David Onnekink en Martine Veldhuizen). Zij schreven een zogeheten roadtriproman over een stel dat een moeilijk verdriet te verwerken heeft.

Op de voorkant van het boek Oker is een jurkje te zien dat van een landkaart is gemaakt, tegen een okerkleurige achtergrond. Waar gaat dit boek over? “Als het goed is heeft de lezer meteen een associatie dat we op reis gaan, een roadtrip gaan maken," zegt Martine. “Dat is ook wat wij en de personages in het boek gedaan hebben. Ze wonen en werken een tijdje in Amerika en trekken er rond met een camper.” 

En het jurkje? “Dat verwijst naar Hanna, een meisje dat maar twee weken geleefd heeft. Zo heette onze dochter ook, ze is het enige personage dat haar naam heeft behouden. Hanna is Hanna, en we vinden het heerlijk dat haar naam wordt genoemd, juist omdat ze niet meer leeft. Het meisje in de roman heeft ook twee weken geleefd. Een jaar na het overlijden zit het personage in Amerika en kijken we terug op zo’n groot verlies. Want de eerste maanden nadat het is gebeurd, wordt er veel naar  gevraagd. Maar na een jaar wordt het stil. En dan heb je geen inzicht meer in hoe het is om zo’n groot verlies te hebben geleden. Daar gaat dit boek over.”

Pseudoniem

David en Martine kozen ervoor om te schrijven onder de schrijversnaam Robin Elias. Robin, omdat deze naam bij zowel een man als een vrouw past, en Elias omdat dit Van God betekent. “Het is een van de doopnamen van onze zoon,” zegt Martine. 

Het had ook een praktische reden om onder een andere naam te schrijven, legt David uit. “We werken allebei aan de universiteit, en publiceren daar ook voor. Als mensen dan gaan zoeken naar literatuur van ons, komen ze bij ons boek uit, maar dat is niet wat ze zoeken.”

Toch hebben David en Martine ervoor gekozen om een intiem verhaal te schrijven, waar ze ook persoonlijk op aangesproken zullen worden. “Dat geeft een leuke spanning," vindt David. “Zeker mensen die ons kennen en het lezen, denken: hebben jullie dat écht zo meegemaakt? Maar het is wel fictie; niet alles wat in het boek staat, is precies zo gebeurd. Aan de andere kant is het voor mensen ook herkenbaar dat het ons verhaal is. Ons pseudoniem gaf ons de ruimte de dingen te schrijven die we wilden, en zo was onze privacy ook een beetje beschermd.” 

Benieuwd naar het boek van David en Martine? Luister hier de podcast!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons