Wordt jouw baan binnenkort overgenomen door een robot?

De arbeidsmarkt van de toekomst

in Geloven

De ontwikkeling van robots gaat razendsnel. De competenties van een robot naderen die van ons als mens. Zullen ze ons ooit inhalen? Blijven wij ermee samenwerken, of wordt de robot onze concurrent op de arbeidsmarkt? Kortom: wie wordt dé medewerker van de toekomst?

Een berg zand verplaatsen gaat het snelst als je een graafmachine gebruikt. Een gat in je broek repareren, gaat op de millimeter nauwkeurig met een naaimachine. Een e-mail bereikt eerder zijn bestemming dan een brief. Ik bedoel maar: de kracht van techniek wordt al jaren benut in de industrie. Techniek heeft de plaats van de mens vaak ingenomen. Is de techniek een beter alternatief? Hoppa: techniek erin, mens eruit.

De nieuwste technologieën: de kansen, gevolgen en keuzes waar we voor staan
Vooruitgang van techniek is onlosmakelijk verbonden met ethische kwesties. Welke toevoeging kunnen we als christenen bieden aan het maatschappelijk debat? In hoeverre bepaalt ons verlangen om met Christus te leven onze keuzes? Wat omarmen wij omdat wij het zien als een geschenk van God, en waar kiezen wij een ander pad, hoe wereldvreemd ook?

Over deze en andere vragen schrijft technologiespecialist Karel Blokhuis deze week een serie blogs.  

Menselijke computer

Als we onze eigen mogelijkheden vergelijken met die van technologische toepassingen, verliezen wij het op een aantal terreinen: techniek is sneller, sterker, nauwkeuriger. 1-0 voor techniek. Maar onderschat ons mensen niet. Wij hebben een eindeloos creatief brein. Wij zijn in staat om lief te hebben. Wij kunnen én willen onszelf wegcijferen uit empathie voor de ander. Een machine daarentegen kent geen emotie, liefde, empathie. Een machine kan niet creatief creëren. Hiermee lijkt het of we ons blijven onderscheiden ten opzichte van een machine. En daarmee hebben en houden we de alleenheerschappij op vele vlakken op de arbeidsmarkt. Toch?

De realiteit is dat ook de eigenschappen die alleen aan mensen zijn toebedeeld, gesimuleerd kunnen worden door techniek. Op een steeds geloofwaardiger niveau. In 1936 heeft Alan Turing – een belangrijke schakel in de totstandkoming van de computer – al een test beschreven waaruit moet blijken wanneer het moment is dat een computer menselijke intelligentie kan nabootsen. En dan op zo’n manier, dat je als mens niet zeker weet: communiceer ik met een computer of een mens?
Of er al een computer is die voor deze test is geslaagd, is voer voor discussie. Maar iedereen is het erover eens: het moment is onomkeerbaar en binnenkort bereikt.

Kunstmatige intelligentie

Wanneer techniek in staat is menselijk eigenschappen op een geloofwaardige manier na te bootsen, gaan we een nieuwe fase in. Meer banen kunnen dan worden ingevuld door technische toepassingen. Niet alleen waar extra snelheid, kracht en accuraatheid voor nodig is. Maar ook functies waarin denkvermogen, empathie en creativiteit nodig zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos, en we zien er nu al een paar van: zorgrobots in bejaardentehuizen dringen eenzaamheid terug. Chatbots beantwoorden onze vragen. Autonome drones vliegen in de frontlinie van onze oorlogen. Zelflerende computers helpen onze veiligheidsdiensten aanslagen te voorspellen. Ze componeren door kunstmatige intelligentie zelfs hun eigen muziek en poëzie.

‘Geweven in de moederschoot’; dat kan geen robot zeggen

Vooruitdenken

Dat een groot aantal van de huidige banen over tien jaar niet meer door mensen worden uitgevoerd, vraagt nu om actie. De werknemer moet blijven denken: hoe blijf ik met deze nieuwe digitale concurrent van waarde in de toekomstige arbeidsmarkt? De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om bij elke keuze voor techniek te bedenken: wat betekent die keuze voor mijn werknemers? Techniek zal al snel de goedkoopste optie zijn. Maar menselijke inbreng in je organisatie blijft van onschatbare waarde, hoe goed techniek onze kwaliteiten ook kan nabootsen.

Ondanks deze ontwikkelingen weten we vanuit de Bijbel dat de mens uniek en bijzonder zal blijven in de ogen van God. In Psalm 139 wordt beschreven hoe wij in de moederschoot zijn geweven, met wonderen omgeven. Dat kan geen robot zeggen.

Kijk hier hoe groot de kans is dat je baan wordt overgenomen.

Tekst: Karel Blokhuis
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons