Wetenschappers praten met Andries over hun geloof

Blog van Andries Knevel

in Mediatips

“Wat goed dat je deze serie maakt,” zegt een hoogleraar tegen mij. “Weet je wel dat dit de grootste vraag van mijn studenten is: hoe gaan geloof en moderne wetenschap samen? Wanneer wordt het uitgezonden?”

En ja, op zo’n vraag aarzel ik dan even, want dan moet ik zeggen: “Op NPO 2 om 00.15 uur.” Maar dan haast ik me erbij te zeggen: “Maar ook de volgende dag om 14.00 uur.” En dan kijk ik even beschaamd weg. Maar dat is haast verleden tijd, want dan volgt vaak als antwoord: “Maar we kijken helemaal geen televisie meer, we zoeken het wel op bij NPO Start.” En dat maakt me dan weer wat minder beschroomd.

De gedrevenheid van topwetenschappers

Enfin, de eerste aflevering is geweest, met Nobelprijswinnaar Bill Phillips, groot geleerde en devoot christen. Samen zongen we bij de piano: ‘He’s got the whole world in his hands.’ Nu is het niet de bedoeling dat ik de komende weken in deze column alle gasten ga aankondigen – die vindt u elders in Visie wel terug – maar dan toch nog deze man: Larry Kwak uit de Verenigde Staten. Hij is een befaamd oncoloog die al ruim twintig jaar onvermoeibaar bezig is een vaccin te zoeken en te ontwikkelen tegen een aantal vormen van kanker. Daarbij wordt hij, zoals hij zelf zegt, “gedreven door de liefde van Christus”. Larry ziet zijn werk als een roeping van God, en hij wil de gaven die hij van God heeft gekregen maximaal inzetten ten dienste van zijn naasten.

Bidden met een geleerde gast

Wat is het mooi dat er wereldwijd zo veel mannen en vrouwen zijn die topwetenschap bedrijven en tegelijkertijd open zijn over hun persoonlijk geloof in Jezus. En dan kan het zomaar zijn dat je aan het einde van een zware opnamedag nog een korte bid- en dankstond houdt met regisseur, cameraman en geleerde gast. Met de bede dat deze uitzendingen mensen een klein steuntje in de rug zullen geven.

Bekijk hier de eerste aflevering van Andries en de wetenschappers.

Andries en de wetenschappers, zondagnacht 25 november, 00:15 uur, NPO2, 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons