Voor burgemeester Jos Wienen is geloof en politiek een goede combi

‘Mensen vragen mij weleens of ik geen predikant had moeten worden’

in Geloven

Vanwege ernstige persoonlijke bedreigingen wordt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, op dit moment zwaarbeveiligd. “Ik heb er niet zo veel last van,” zegt hij in het radioprogramma Onderweg tegen Elsbeth Gruteke. Hij weet zich geborgen in Gods hand.

Hij kan nauwelijks de deur uit voor een ommetje of een boodschap. “Dat is lastig en vervelend. Als dat lang duurt, doet het ook wel veel met je. Iedereen loopt om je heen en je wordt door zwaarbeveiligde auto’s weggebracht. Tegen sommige mensen heb ik gezegd: ‘Weet je, wij zijn in hoger hand.’”

Geloofsvragen

Het geloof loopt als een rode draad door Wienens leven. Van zijn 18e tot zijn 23e heeft hij veel vragen over het geloof, al ervaart hij de kerk als “een heerlijke plek”. Op die periode terugkijkend, zegt hij: “Ik ben door alle kritiek op het geloof heengegaan. Ik vond het vreselijk te merken dat ik aan veel dingen ging twijfelen, terwijl ik geen afscheid van de kerk wilde nemen. Al mijn vrienden zaten daar.”

Hij wacht lang met het doen van geloofsbelijdenis, omdat hij niet weet hoe hij in de kerk moet zeggen dat hij gelooft terwijl hij vol zit met allerlei vragen.

Jezus volgen

Als een vriend van hem naar belijdeniscatechisatie wil en aan Wienen vraagt mee te gaan, stemt Wienen daarmee in. In die periode schuiven zijn vragen over Wie God is en hoe Hij ingrijpt, naar de achtergrond. Hij komt in het evangelie Jezus tegen, die aan mensen vraagt of zij Hem willen volgen. Jos wilde niets liever dan ‘ja’ zeggen op die vraag. “Dat moment van belijdenis doen zal ik nooit vergeten. Dat was de keuze van mijn leven. Daar ben ik nog steeds heel gelukkig mee.”

Bijzondere ervaring

Rond die tijd heeft Wienen een ervaring die heel belangrijk voor hem is. Als hij met zijn vriend per trein van Denemarken naar Duitsland reist, zit er iemand bij hen in de coupé, die heel enthousiast over zijn leven vertelt. Het gaat over wat God in het leven van mensen doet en Wienen is daarvan onder de indruk.

De wereld om ons heen zit vol met boodschappen van God

Diezelfde dag zit Wienen voor de kathedraal in Keulen, als er een ernstig gehandicapte jongen in een rolstoel naar hem toekomt. “Wil je even met mij praten?" vraagt hij. "Ik zie er misschien een beetje ongelukkig uit, en misschien denk je wel: wat zielig. Maar ik wil zeggen dat ik zo gelukkig ben, omdat ik Jezus ken.” Jos denkt: als er nog een derde op mij afkomt, moet het wel een boodschap van God zijn.

Burgemeester of dominee?

Jos heeft zowel geschiedenis als theologie gestudeerd. “Mensen vragen weleens aan mij of ik geen predikant had moeten worden. Maar ik ervaar de plek waar ik nu ben als een plaats waar ik met mijn gaven en talenten erg goed terechtkan. Ik heb er veel plezier in.” Al gaat Wienen zo nu en dan in een gemeente voor. “En dat vind ik ook wel heel mooi.”

Politiek en geloof is een goede combinatie, vindt de burgervader. “Je bent bezig met veel praktische dingen, bijvoorbeeld met vragen hoe je de samenleving ordent. Daarin heb je een richting, een visie nodig. Geloof is heel waardevol als het gaat om het ontwikkelen van die visie en het ijken van je kompas.”

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Jos Wienen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons