'Tygo in de GHB' laat zien dat drugs rotzooi blijven

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Ik zit te kijken naar de eerste aflevering van het nieuwe EO-programma Tygo in de GHB en voel me al snel bevestigd in mijn afkeer van drugs: het is rotzooi. 

GHB is een harddrug die best populair is. Je neemt er een beetje van, een dop van een colafles vol bijvoorbeeld, en bent drie uur lang vrolijk en ontspannen, terwijl allerlei remmingen verdwijnen. Je zou zeggen: leuk voor een avondje feesten.

In Tygo in de GHB komt echter vooral ook de andere kant van GHB in beeld: het is sterk verslavend. Al na een paar keer gebruiken, kun je verslaafd zijn, vertelt presentator Tygo Gernandt. De hoofdpersoon in de eerste aflevering, Juanita, is al tien jaar verslaafd: niet alleen aan GHB, maar ook aan speed. Van GHB word je uiteindelijk toch een beetje down en van de speed kikker je dan weer op. Overigens: als je iets te veel GHB gebruikt, is het meteen gevaarlijk. Je kunt heel gemakkelijk buiten bewustzijn raken.

GHB is een harddrug en dus verboden. Toch kent Nederland tienduizenden gebruikers. Het is namelijk helemaal niet duur en gemakkelijk te maken. Het wordt het meest gebruikt op festivals, maar soms ook gewoon thuis.

Er zijn natuurlijk genoeg gebruikers die (gelukkig) niet verslaafd raken. Mede daardoor hoor je steeds vaker mensen pleiten voor legalisatie van harddrugs zoals xtc, maar ook GHB en speed. Het meest gehoorde argument: alcohol is ook een drug en het gebruik van alcohol is evenmin niet verboden. Bovendien: als je het legaliseert, haal je de productie uit de criminaliteit. En, ook niet onbelangrijk, je kunt de kwaliteit controleren, zodat het veiliger wordt.

Soms, op een zwak moment denk ik weleens: je kunt zelf wel tegen zijn, Tijs, maar wie ben jij om andere mensen te verbieden af en toe op zo’n manier vrolijk te zijn? Mensen die dat ook denken, raad ik aan naar Tygo in de GHB te kijken. Want het is vast zo dat sterke mensen meestal de baas kunnen blijven over dit soort genotsmiddelen. Maar Tygo laat zien dat dit absoluut niet geldt voor veel anderen. Zij raken verslaafd en belanden in een verschrikkelijke nachtmerrie die je niemand gunt.

Dus toch maar blijven verbieden die rotzooi. Voor je eigen gezondheid natuurlijk, maar zeker ook voor die van mensen die minder stevig in hun schoenen staan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons