Speciale aflevering 'NieuwLicht': 'Tijs en de jacht'

Zondag, 22.40 uur, NPO 2

in Mediatips

Zondagavond gaat het in NieuwLicht (EO) over de jacht in Nederland. Presentator Tijs van den Brink maakte vorig jaar een aflevering van dit programma over  de dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen en stond versteld van de emoties en reacties die de uitzending opriep. Tijs probeert zich in dit debat een mening over deze kwestie te vormen.

Op veel plaatsen in Nederland wordt wild geschoten. Per provincie wordt bepaald hoeveel dieren er door de jagers ‘beheerd’ mogen worden. Op de Veluwe zijn dat er duizenden. Tijs gaat in deze speciale uitzending van NieuwLicht op zoek naar het waarom van de jacht op wilde dieren. Want als er teveel zijn, is het dan niet gewoon nodig om ze te schieten? Maar wat is eigenlijk teveel wild, wie bepaalt dat, en zijn er geen alternatieven?

Tijs maakt kennis met twee heel verschillende werelden. Beide groepen denken heel verschillend over de relatie tussen mensen en dier. Dat botst! Wie hebben er nu gelijk? De jagers of de activisten die zich tegen de jacht keren? In NieuwLicht spreekt Tijs met onder onder anderen Harry Voss van de stichting Faunabescherming, Jessica Smit van Animal Rights, Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging en met jager Jacqueline Korte.

Bekijk hier alvast een fragment

Tijs wordt in de zoektocht naar zijn eigen mening geholpen door een online panel dat met hem meedenkt en hem input geeft in de ontmoetingen die hij heeft met zowel jagers als activisten tegen de jacht. Op de Facebookpagina van NieuwLicht is al een fragment van de uitzending te zien.

NieuwLicht

Iedere zondag, 22.40 uur, NPO 2

Beeld: Michaël Terlouw

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons