'Schoneklerenexpert' Tara Scally enthousiast over 'Genaaid'

Iedere woensdag, 20.25 uur, NPO 3

Tara Scally kijkt met belangstelling naar het EO-programma Genaaid. "Het maakt jongeren bewust van de wereld achter goedkope kleding." In haar carrière als duurzaam ondernemer laat ze zich graag leiden door de strijd voor gerechtigheid. “Ik vraag me vaak af hoe mijn keuzes de wereld een beetje beter maken. Iedereen kan een bijdrage leveren.”

Wat vind je van de jonge ontwerpers uit Genaaid?
“Veel van de jonge kijkers zullen zich in de ontwerpers uit de serie herkennen, omdat ze er niet over nadenken waar en hoe goedkope kleding gemaakt wordt. Genaaid laat de mooie, creatieve kant van het modevak zien, maar maakt de kijker ook bewust van de wereld daarachter. De vergelijkbare serie Bloed, Zweet en T-shirts heeft mij jaren geleden geïnspireerd om mijn winkelgedrag aan te passen.”

Je bent zelf ‘schoneklerenexpert’. Hoe word je dat?
“Toen ik 16 was, opende de documentaire China Blue mijn ogen voor de misstanden in de kledingindustrie. Een meisje van mijn leeftijd kon alleen maar dromen van een leven buiten de jeansfabriek. Later ging ik daar onderzoek naar doen en werd het mijn werk.”

Wat was de lastigste beslissing uit je carrière?
“Die heb ik dit jaar genomen, toen ik stopte als raadslid en woordvoerder voor de Schone Kleren Campagne. Het werd tijd voor iets nieuws. Ik ga door met mijn tassenlijn en heb daarnaast wel weer ruimte voor een andere duurzame uitdaging. Soms moet je iets durven loslaten als je echt wilt openstaan voor andere mogelijkheden.”

Wie is Tara Scally?

• 31 jaar.
• Studeerde culturele antropologie en toegepaste psychologie.
• Werkte van 2013 tot 2015 bij de Fair Wear Foundation.
• Zat van 2014 tot 2018 voor GroenLinks in de gemeenteraad van Utrecht.
• Was van 2015-2018 woordvoerder voor de Schone Kleren Campagne.
• Is sinds 2012 is eigenaar van het fair trade-tassenmerk Maya Moda (duurzaam geproduceerd in Guatemala).

Wie bewonder je?
“Ik vond het bijzonder om de Bengaalse activiste Kalpona Akter te ontmoeten. Ze werkte in een kledingfabriek en werd daar op haar 14e al vakbondsactiviste en op haar 16e vakbondsvoorzitter. Nu reist ze de wereld over en inspireert ze meiden in Bangladesh ook voor hun rechten op te komen. Door haar strijd, die niet zonder gevaar is, heeft ze een belangrijke voorbeeldfunctie.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Toen ik drie jaar geleden door Utrecht fietste, reed een automobilist me aan. Toen het tot me doordrong dat hij niet zou stoppen, dacht ik: help! Laat dit goedkomen... Echt een gebed was het niet, want ik ben niet gelovig. Ik had een hersenschudding, mijn knie schoot uit de kom en ik moest opnieuw leren lopen.”

'China Blue' opende mijn ogen voor misstanden in de kledingindustrie

Denk je weleens aan de dood?
“Mijn ongeluk zette me wel aan het denken. Toen ik op straat lag, zag ik een heldere, blauwe lucht, waarna alles zwart werd. Later bedacht ik me dat het toen afgelopen had kunnen zijn en vroeg ik me af of het me al gelukt was de wereld een beetje rechtvaardiger te maken. Want dat is best een lastige klus en ik kan het niet alleen.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Op reizen naar Cambodja, Sri Lanka en andere verre landen bezoek ik graag tempels. Ik vind het boeddhisme interessant en lees er veel over. Maar ik ga er vooral naartoe om tot rust te komen. Dan zet ik mijn wekker weleens om 4.00 uur, zodat ik er ben voordat er groepen toeristen komen aandraven.”

Genaaid

Iedere woensdag, 20.25 uur, NPO 3

Beeld: Robert Oosterbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons