'Over mijn eigen dood wil ik niet nadenken'

Eugenia Parakhina in 'De Kist'

in Mediatips

"Eng!" zegt danseres Euvgenia Parakhina na een eerste blik op de kist waarmee Kefah Allush haar komt opzoeken. Het voormalige jurylid van 'So You Think you Can Dance' groeide op in een appartementencomplex in de Russische stad Gorki. Als iemand overleed, werd de bovenkant van het kistdeksel in het portiek gezet. Die gewoonte heeft een diepe indruk nagelaten.

De dood van Euvgenia’s vader in 1988 roept nog steeds veel emotie bij haar op. Hoewel vader Parakhina het gezin verliet toen Euvgenia nog maar een baby was, heeft hij een beslissende rol in haar leven gespeeld. Nadat zijn dochter haar eindexamen had gehaald, stapte hij met haar in de trein naar Moskou om ervoor te zorgen dat ze in de hoofdstad een dansopleiding kon gaan volgen.

Kanker

Dat is meteen ook het laatste wat haar vader voor haar heeft kunnen doen. Op de dag van zijn terugkeer uit Moskou, belandde hij met kanker in het ziekenhuis – om er niet meer levend uit te komen. Na zijn dood, die Euvgenia op honderden kilometers afstand voorvoelde, had ze liever niet in de kist gekeken. Van de mooie atletische man van weleer was nauwelijks iets over.

Begraven

Euvgenia Parakhina gaat regelmatig naar Rusland en bezoekt dan altijd het graf van haar vader. Om hem over het kleinkind te vertellen dat hij niet gekend heeft en hulp te vragen in situaties waar ze zich geen raad mee weet. Als ze de begraafplaats verlaat, voelt ze zich lichter en kan ze de hele wereld weer aan.
Over haar eigen dood wil Euvgenia niet nadenken. Ze weet zelfs niet of ze in Rusland of in Nederland begraven wil worden. Die vraag schuift ze liever weg: ze wil nog te graag leven.

De Kist, zondag 18 november, 23.50 uur, NPO 2

Euvgenia Parakhina is een Nederlandse professionele danseres van Russische afkomst. Ze raakte bekend door de RTL 4-dansprogramma's Dancing with the Stars en So You Think You Can Dance.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons