Nieuwsforum met 'prominent VVD-lid' Jelte Sondij

'Langs de Lijn En Omstreken', vrijdag, 20.30 uur, NPO Radio 1

Iedere vrijdag buigt het het ‘Nieuwsforum’ van Langs de Lijn En Omstreken (EO/NOS) zich over de actualiteit van de afgelopen week. Naast historicus Maarten van Rossum zit vanavond journalist Jelte Sondij in het forum:  “Tijs kondigt me soms plagerig aan als ‘prominent VVD-lid’, waarop ik hem voor SGP’er uitmaak. In de kaartenbak sta ik onder het kopje ‘rechts’.”

Ben je echt zo’n rechtse rakker als Tijs doet voorkomen?
“Het hele politieke spectrum is vertegenwoordigd in het programma. Als ik naast de nogal linkse Mei Li Vos zit, vertegenwoordig ik dus al snel rechts. Ik vind het leuk om de degens te kruisen met stevige debaters. Het dwingt me mijn mening goed te overdenken.”

Wat wilde je als kind worden?
“In mijn tienerjaren wilde ik Kamerlid worden, eerst voor GroenLinks, later voor de VVD. Een zekere verrechtsing zag ik daar dus wel optreden. Ik wilde ook een tijdje sigarenboer worden, maar dat is natuurlijk een aflopende zaak. Het is dus maar goed dat ik voor de journalistiek heb gekozen.”

Wie bewonder je?
“Theo van Gogh. Zijn interviews heb ik heel vaak teruggekeken. Theo stond bekend als een felle, uitgesproken man, maar hij was ook heel charmant. Tegelijk durfde hij zijn gasten te plagen, maar dat deed hij zonder ze onderuit te halen. Dat laatste lijk je nu meer dan toen nodig te hebben om jezelf als interviewer te profileren. Jammer, want je gast laat daardoor minder van zichzelf zien, terwijl Theo zijn gesprekspartner juist beter wilde begrijpen.”

Wie is Jelte Sondij?

• 37 jaar.
• Studeerde Algemene Economie in Amsterdam.
• Werkte voor het online platform ‘Follow The Money’ en het weblog ‘GeenStijl’.
• Was (mede)presentator van Rambam (BNNVARA).
• Was ‘Jakhals’ bij De Wereld Draait Door (BNNVARA).
• Programmamaker bij talkshow M (KRO-NCRV) van Margriet van der Linden.

Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Het liefst ga ik met vrienden naar een gezellige, bruine kroeg in Amsterdam. Tv-kijken of lezen heeft al snel met mijn werk te maken, dus dat probeer ik op een vrije avond te vermijden. Een kopstoot voor me op de bar en elkaar sterke verhalen vertellen, dat is voor mij de ultieme vorm van ontspanning.”

Ben je gedoopt?
“Nee, hoewel mijn moeder hervormd is. Ze heeft zich op latere leeftijd laten dopen en liet mij zelf de keuze om dat ook te doen. Het is er niet van gekomen, al heb ik door mijn jeugd wel iets met het geloof. In een moskee of tempel ben ik toerist; in een kerk voel ik me meer thuis. Die achtergrond – inclusief de Bijbelverhalen die ik nog uit mijn jeugd ken – is onderdeel van mezelf gebleven.”

'In een moskee of tempel ben ik toerist; in een kerk voel ik me meer thuis'

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Dé ultieme ‘zen-muziek’ is voor mij een optreden dat Simon & Garfunkel in de jaren 80 in Central Park in New York gaven. Er zat geen slecht nummer bij. Ik heb een keer de bewuste plek bezocht. Dat was zonder meer een bedevaart.”

Zou je jonger of ouder willen zijn?
“Ik ben nu 37, en dat zou ik mijn hele leven wel willen blijven. Wanneer ik me soms als een kleuter gedraag, kom ik daar nog wel mee weg. Zo vind ik het leuk om in een restaurant luidruchtig te slurpen, heel gênant voor degene met wie ik aan tafel zit. Maar ik kan ook heel serieus met een goed programma-idee bij een omroep aankloppen.”

Langs de Lijn En Omstreken

Langs de Lijn En Omstreken is een journalistiek magazine waarin live sport en verhalen achter het nieuws elkaar afwisselen. Iedere vrijdagavond debatteren de leden van het Nieuwsforum over de actualiteit. 

Iedere werkdag, 20.30 uur, NPO Radio 1
(met iedere vrijdag om 22.00 uur het Nieuwsforum)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons