Nieuwsforum met Martin Visser: 'Ik neem graag politici op de hak'

'Langs de Lijn En Omstreken', vrijdag, 20.30 uur, NPO Radio 1

Kan Schiphol nog verder groeien? Zullen de grote steden meewerken aan een boerkaverbod? Een greep uit de onderwerpen in het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken (EO/NOS). Vanavond is financieel journalist Martin Visser van De Telegraaf een van de forumleden. "Prettig, zo'n actueel programma in de avonduren, met veel ruimte voor inhoudelijk debat."

Is economie ingewikkeld voor de nieuwsconsument?
“Vaak vinden mensen economie moeilijk, terwijl dat niet hoeft. Als ik er op een toegankelijke manier over vertel, merk ik dat de brexit en de rol van banken wel degelijk leven voor mijn lezers. Ze willen er meer over weten, omdat die onderwerpen ook voor hun leven belangrijk zijn.”

Wie zou jij weleens de oren willen wassen?
“In mijn columns neem ik altijd al graag politici op de hak, zoals voorzitter Juncker van de Europese Commissie. Hij is een bureaucraat, en is daar nog trots op ook! Een slechte zaak. Europa staat onder druk, terwijl we de EU juist nu nodig hebben. Een echte democraat zou – anders dan deze ‘apparatsjik’ – zijn best doen om de bevolking mee te krijgen.”

Ben je gedoopt?
“Ja, in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Het geloof is altijd belangrijk voor me gebleven, al ontwikkelt het zich natuurlijk. In mijn huidige woonplaats Amsterdam ga ik met mijn vrouw en kinderen naar de Amstelkerk. We vinden het belangrijk dat we hier allemaal aansluiting vinden, ook omdat onze kinderen niet naar een christelijke school gaan.”

Wie is Martin Visser?

• 47 jaar.
• Studeerde Algemene Economie in Rotterdam.
• Was redacteur economie bij Elsevier en Het Financieele Dagblad.
• Schreef als correspondent in Brussel het boek De Eurocrisis.
• Lid van de christelijk-gereformeerde Amstelgemeente in Amsterdam.
• Sinds 2013 columnist en verslaggever bij De Telegraaf.
• Sinds dit jaar lid van het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken.

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Voordat we kinderen kregen, hebben mijn vrouw en ik veel landen bezocht. Het mooiste was IJsland, een ongerept eiland, met bergen, gletsjers, geisers en een heel mooi zwart strand. Dit kleine land heeft maar 300.000 inwoners, maar ook een oude democratie en een rijke muziektraditie. Dit plekje is in veel opzichten mooi en bijzonder.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het is geen favoriet verhaal; daarvoor is het te gruwelijk. De geschiedenis van Abraham die Isaak moet offeren, vind ik aangrijpend. Ik blijf worstelen met dit verhaal, dat door Rembrandt en anderen zo heftig is uitgebeeld. Voor mij hoort het trouwens bij geloven dat je met zaken blijft worstelen. Wel fijn als je dat kunt delen met andere christenen in een kerk.”

We vinden het belangrijk dat onze kinderen aansluiting vinden in de kerk

Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“De tijd waarin de Beatles optraden. Hun muziek is nog steeds zo mooi en afwisselend. Wanneer je naar de dubbel-lp The White Album luistert, besef je dat mensen hier jaren later nog naar zullen luisteren, zoals we nu nog Bach en Mozart luisteren.”

Wat is het best bewaarde geheim van Nederland?
“Dat Nederland een ‘fantastisch land’ is, om met Rutte te spreken. Er wordt veel geklaagd – ik lever als columnist vast ook een bijdrage – maar als je hier geboren bent, heb je het goed getroffen. Misschien wordt het integratiedebat wel zo fel gevoerd omdat we veel te verdedigen hebben.”

Langs de Lijn En Omstreken

Maandag t/m vrijdag, 20.30 uur, NPO Radio 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons