Nederland is het beste land voor atheïsten

Gedeelde eerste plaats met België en Taiwan

in Christelijk Nieuws

Wie atheïst of vrijdenker is, kan het beste in Nederland, België of Taiwan wonen. Deze landen staan op een gedeelde eerste plaats in het Freedom of Thought-rapport van de internationale koepel van humanisten (IHEU). Dat meldt De Standaard.

Voor de samenstelling van de lijst houdt de IHEU rekening met vier thema’s: ‘Grondwet en overheid’, ‘Onderwijs en kinderrechten’, ‘Samenleving, gemeenschap en familie’ en ‘Vrijheid van meningsuiting en humanitaire waarden’. Op elk van deze vier thema’s scoren België, Nederland en Taiwan ‘vrij en gelijk’. Frankrijk en Japan maken de top vijf compleet.

Geen systematische discriminatie

Het betekent volgens de IHEU overigens niet dat er geen plaats is voor religie in het openbare leven of dat er geen conservatief religieuze machten zijn. Het houdt in dat niet-gelovigen niet systematisch gediscrimineerd worden en dat er bescherming is als er toch sprake is van discriminatie.
Helemaal onderaan de lijst met 196 landen bengelen Pakistan, de Malediven, Afghanistan, Iran en Saoedi-Arabië.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons