#Metoo en de Wallen

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Onlangs was ik op de Wallen in Amsterdam, voor een reportage over de prostitutie aldaar. In het tv-programma NieuwLicht spraken we over de vraag of de hele #metoo-discussie misschien een nieuw licht werpt op raamprostitutie.

Want als het kennelijk voor sommige mannen met macht ‘normaal’ was om zich aan vrouwen te vergrijpen, en als we dat kennelijk nu met z’n allen echt niet meer normaal vinden, is het dan nog wel normaal dat hele volksstammen (van vooral mannen) zich ’s avonds en ’s nachts lallend vergapen aan schaars geklede vrouwen achter een raam?

U en ik vonden dat al nooit normaal – begrijp me goed – maar toch vonden we het interessant om een programma te maken met deze vraag in ons achterhoofd (de uitzending is terug te zien op Npo.nl). Het was een zinnige uitzending vond ik, maar ik vermoedde niet dat de wereld erdoor zou veranderen.

En toen was daar vorige week ineens het nieuws dat het (enorm) linkse college van Amsterdam (GroenLinks, SP, PvdA en D66) eigenlijk ook wel een beetje af wil van de Wallen. Sluiten hoeft niet meteen, maar halvering is toch geen gek idee, vinden ze. Want de overlast is toch wel erg groot geworden.

D66-raadslid Alexander Hammelburg was erover te gast in Dit is de Dag. Dat was heel grappig. Een D66’er die bij de EO komt vertellen dat de Wallen een beetje dichtgaan, dat was natuurlijk een lastig verhaal. En dus bracht hij het offensief: D66 was juist voor het uitbreiden van het aantal arbeidsplaatsen, maar dan op een andere plek. Op mijn vraag ‘Wáár dan?’ moest hij het antwoord schuldig blijven. In ieder geval niet te dicht bij de historische binnenstad, want dan werd het weer een toeristische attractie.

Ik ben niet naïef. Ook al wordt het aantal ramen op de Wallen gehalveerd of gedecimeerd – daarmee is de prostitutie natuurlijk nog lang niet verdwenen. En toch: als onze hoofdstad stopt met exploiteren van vrouwen op de Wallen als toeristische attractie, als uithangbord van de stad, vind ik dat winst. En als het initiatief daartoe mede komt van nota bene GroenLinks – dat haar verkiezingscampagne in Amsterdam ooit letterlijk begon achter de ramen van een prostituee – dan zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

De uitzending is hier terug te zien.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons