Met Pieter en Margriet naar New York

BlauwBloed-blog van Jeroen Snel

Pieter en Margriet reizen ieder jaar naar New York voor het Peter Stuyvesant-bal. Een bijzondere avond, waarop de goede band tussen Nederland en Amerika centraal staat. Deze keer ga ik met hen mee.

Het bal wordt georganiseerd door de Netherland-America Foundation, waarvan Margriet en Pieter beschermpaar zijn. Deze organisatie behartigt de wederzijdse belangen tussen Nederland en Amerika. Vorig jaar moesten Pieter en Margriet het Peter Stuyvesant-bal missen, doordat Pieter op die dag werd geopereerd aan een melanoom dat moest worden verwijderd. Pieter wordt volgend jaar 80 en kampt met wat gezondheidsproblemen, maar toch is hij nog actief. Margriet wordt ook alweer wat ouder, maar maakt nog een erg kwieke indruk. Tijdens een sportevenement voor de stichting van haar zoon prins Bernhard schaatste ze dit voorjaar nog meerdere rondjes in ijsstadion Thialf.

Ik zie nu al uit naar onze ontmoeting in New York, want Pieter en Margriet zijn ontzettend hartelijke mensen. Als Pieter mij ziet staan, komt hij op me af en zegt hij: ‘Hé makker!’, waarbij hij me een klap op mijn schouder geeft. En als hij de cameraman begroet, is het shot gelijk niet meer bruikbaar, omdat Pieter in zijn enthousiasme de lens afdekt.

Wat vast wél mooie beelden oplevert, is de Nederlands-Amerikaanse erfgoeddag die een dag voor het bal gevierd wordt. Op deze dag planten Pieter en Margriet achthonderd tulpenbollen in een park in Manhattan. Deze gift symboliseert de innige en langdurige band tussen Nederland en de stad New York. Na de plantceremonie mag ik het paar interviewen. Dat wordt ongetwijfeld weer een leuk gesprek!

Blauw Bloed, elke zaterdag, 19.40 uur, NPO2,

Beeld: RVD - Anko Stoffels

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons