Marga van Praag in 'Adieu God?'

‘Ik heb te veel voor mijn ouders gekozen en te weinig voor mijn eigen gezin’

in Mediatips

Als kind moest journalist en voormalig presentator Marga van Praag verplicht naar joodse les. Niet omdat haar ouders zo religieus waren, maar uit respect voor oma van moederskant, die door de Holocaust het grootste deel van haar familie had verloren.

Nadat oma overleden was en volgens de joodse tradities ter aarde besteld, kocht Marga’s moeder voor het eerst in haar leven karbonades en at die met haar dochter op. Met die daad werden de godsdienstige wetten van het jodendom demonstratief overboord gezet.

Marga van Praag noemt zich geen atheïst. Ze is gevoelig voor het wonder van de natuur en gaat ervan uit dat er ‘iets groters’ is. Diep vanbinnen zou ze graag in God willen geloven. "Dan kun je je veilig en geborgen voelen," zegt ze in deze uitzending. Voor iemand met een joodse achtergrond is dat laatste niet vanzelfsprekend. In het leven van Marga van Praag is de geschiedenis van de Jodenvervolging een bepalende factor geweest. Thuis werd er veel over de oorlog gepraat en zelf was ze er ook voortdurend mee bezig. Naar eigen zeggen is Van Praag nooit losgekomen van haar getraumatiseerde ouders. "Ik heb te veel voor hen gekozen en te weinig voor mijn eigen gezin."

Adieu God?, zondag 4 november, 23.45 uur, NPO 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons